Een Chromecast toont voorbijgestreefd wanneer je Intels recentste aankondiging in beschouwing neemt. De Compute Stick is een toestel dat je net zoals de Chromecast in een HDMI-poort naar keuze duwt, maar de functionaliteit van Intels exemplaar gaat een stuk verder dan het streamingstaafje van Google.

De Compute Stick tovert ieder scherm immers om tot een (weliswaar bescheiden) computer. De microPC verschijnt voorlopig in twee versies: ééntje met Windows 8.1 en één met Linux. De twee edities delen de Atom Z3735F Bay Trail Processor maar verder lopen hun specificaties uiteen.

De Windowsversie bezit 2 GB aan RAM-geheugen en een intern geheugen van 32 GB (waarvan een groot deel opgeslorpt wordt door het OS). De Compute Stick met Linux houdt het bescheidener met 1 GB RAM en 8 GB geheugen. De lagere specificaties zijn te danken aan de kleinere voetafdruk van Linux en zorgen voor een scherpere prijs: 89 dollar in plaats van de 149 dollar voor de Windows-stick.

Allebei de toestellen zijn uitgerust met een gewone en een microUSB-poort. Ook een microSD-kaartlezer tekent present. Aan de draadloze kant krijg je Bluetooth 4.0 en wifi (maar geen ac). Stroom krijgt de Compute Stick niet via de HDMI-aansluiting. Daarvoor moet je het ding op het stroomnetwerk aansluiten met een microUSB-kabel. Als de Compute Stick aanslaat, mogen we in de toekomst krachtigere exemplaren verwachten. Intel suggereerde al op CES dat staafjes met een Core M-hart niet uit den boze zijn.