De computers van Sony Pictures zijn gehackt. Dat staat te lezen op Reddit en wordt door een anonieme bron bevestigd aan The Next Web.

Hackers zouden een server binnen het bedrijf gekraakt hebben, waarna ze zich toegang konden verschaffen tot het hele netwerk van Sony Pictures.

Een foto van een computerscherm toont hoe de bureaubladen zijn aangepast met een eerder lelijke nieuwe achtergrond. Hoewel het rode skelet op die achtergrond niet bepaald griezelig te noemen is, zijn de letters op het scherm dat wel.

Guardians of Peace
De hackers noemen zichzelf GOP, wat zou staan voor Guardians of Peace. Zij claimen Sony reeds gewaarschuwd te hebben. Maar voor wat, dat vermelden ze niet.

Blijkbaar moet Sony Pictures aan enkele eisen voldoen, anders zal GOP buitgemaakte gevoelige data wereldkundig maken. De deadline die de hackers stelden liep tot gisterennacht. Wat er verder is gebeurd weten we niet. Ook over welke data het gaat is ook niet duidelijk. Vermoedelijk kunnen Playstationgebruikers gerust slapen.

Sony Pictures is de Amerikaanse firma die zich bezighoudt met de distributie van films. Gebruikers van Sonyproducten hebben dus vermoedelijk weinig te vrezen van de hack. Sony zelf zal echter niet gelukkig worden van het vooruitzicht eventuele financiële informatie op het web te zien verschijnen.

Naar huis
Communicatie over en bevestiging van het nieuws komt er enkel via anonieme bronnen, maar Sony stelt al wel in een statement dat het bedrijf “een IT-zaak” onderzoekt.

Als de berichtgeving verder klopt, is het niet verwonderlijk dat de communicatie van binnen Sony stroef verloopt: de gehackte computers zouden compleet onbruikbaar zijn en blijkbaar ligt het hele netwerk plat. Alle werknemers zijn naar huis gestuurd om indien mogelijk van daaruit verder te werken. Maar volgens andere anonieme bronnen wordt het helemaal afgeraden om met het bedrijfsnetwerk te verbinden.

Volgens Variety kregen werknemers van Sony de raad hun draadloze toestellen van het netwerk te halen en hun computers uit te schakelen. De reparatie van de vermoedelijke schade kan tot drie dagen in beslag nemen.

DDoS-aanval
In augustus kreeg het Sony PlayStation Network te maken met internetactivisten. Zij legden dat netwerk toen plat met een DDoS-aanval. Het binnendringen van een bedrijfsserver en het overnemen van de computers is echter een heel andere zaak. Hoe de hack heeft kunnen plaatsvinden weten we nog niet. Vermoedelijk zal Sony Pictures naar buiten komen met een verklaring zodra het bedrijf meer weet.