Roel Peeters, een naar de Verengide Staten uitgeweken Belg, heeft een batterij ontwikkeld die je klassieke rookmelder met het internet verbindt. Daardoor kan de rookmelder in realtime informatie doorspelen naar je smartphone.

Het concept is vergelijkbaar met de Protect van Nest, maar in plaats van een nieuwe rookmelder in huis te halen, hoef je alleen maar de batterij van je huidig apparaat  te vervangen. De Roost Smart Battery gaat 35 dollar kosten, maar Peeters begint volgens EETimes op 11 november met een campagne op Kickstarter, waar je een set van vier batterijen voor 100 dollar kan aanschaffen.

De Roost ziet eruit als een klassieke alkaline batterij van 9 volt, maar huist binnenin een oplaadbare lithium-ion-batterij, microcontroller en wifi-chip. Daardoor kan hij een melding versturen naar je smartphone als de rookmelder afgaat, zodat je ook gewaarschuwd wordt wanneer je niet thuis bent. De batterij verwittigt je eveneens wanneer hij bijna leeg is, zodat je niet langer wordt opgeschrikt door het luide gepiep van een rookmelder met een lege batterij.

De levensduur van de Roost is iets dan bij een gewone alkaline batterij en zou neerkomen op iets meer dan vijf jaar. De Kickstartercampagne start op 11 november, maar de eerste batterijen zullen pas vanaf het tweede kwartaal van 2015 worden uitgeleverd.