Een USB-kabel probeer je altijd eerst omgekeerd in de USB-poort te wringen. Zo zit het leven nu eenmaal in elkaar.

Apple loste een gelijkaardige ergernis met zijn eigen Lightning-connector twee jaar geleden al op, maar USB bleef achterhinken. Ondertussen spreken we al over serienummer 3.1, en de snelheden waarmee de poort overweg kan zijn niet te vergelijken met de originele USB 1.0, die per slot van rekening nog uit de jaren ’90 stamt.

Die technische vooruitgang vertaalde zich echter niet in een andere vorm. De USB-poort ziet er al zo’n twintig jaar hetzelfde uit: ruimte voor verbetering dus. De USB 3.0 Promoter Group, de instantie die de USB-standaard onderhoudt, lanceert vandaag de specificaties voor de splinternieuwe type C-poort. Die aansluiting houdt wat grootte betreft het midden tussen een klassieke USB-poort en een micro-USB-aansluiting zoals we die op smartphones en tablets vinden.

De type-c poort moet zowel smartphonefabrikanten als laptopmakers tevreden stellen, en zelfs de auto-industrie keek er naar uit. De opvallendste eigenschap van type C is ongetwijfeld dat het onmogelijk wordt om een USB-aansluiting omgekeerd in de poort te duwen. De aansluiting is immers omkeerbaar, zodat bovenkant en onderkant betekenisloos worden.

USB type C is compatibel met usb 3.1 Superspeed en kan tot 100 watt aan stroom leveren aan aangesloten toestellen. Nu de standaard gelanceerd is zal de nieuwe poort langzaamaan zijn intrede maken in nieuwe toestellen. Bestaande USB-aansluitingen zijn helaas niet compatibel met de nieuwe standaard, maar de Promoter Group, die bestaat uit onder andere HP, Intel en Texas Instruments, specificeerde samen met type C een aantal kabels en conversiestukken die de transitie eenvoudiger zullen maken.