FreedomPop, een Amerikaanse provider die gratis spraak, sms en data aanbiedt, heeft een akkoord ondertekend met Base Company om zijn businessmodel op de Belgische markt te introduceren.

FreedomPop gaat als MVNO gebruik maken van het netwerk van Base. De operator biedt zijn klanten kosteloos 200 belminuten, 500 sms’jes en 500 MB per maand aan. In ruil voor de gratis dienst krijgen klanten wel reclame te zien op hun telefoon. Tegen betaling worden ook grotere bundels aangeboden, zonder reclame. Voorlopig is nog niet bekend wanneer de operator van start gaat en welke tarieven zullen worden gehanteerd.

Na een succesvolle start in de Verenigde Staten, breidt FreedomPop zijn diensten uit naar Europa, met België als één van de eerste landen. “We hebben bewezen dat een freemium-model economisch een goede zaak is voor onze onderneming, voor onze partners die het netwerk uitbaten en, belangrijker nog, voor de klant”, zegt Steven Sesar, medeoprichter en COO van FreedomPop in een persbericht.

De keuze voor België is niet toevallig, zo vertelt CEO Stephen Stokols aan TechCrunch. FreedomPop was op zoek naar een kleine markt met een hoge smartphonepenetratie en goede netwerksnelheden om eventuele plooien glad te strijken voordat het naar grotere landen zou uitbreiden. Bovendien vond het in Base Company de geschikte partner om zijn diensten aan te bieden. “FreedomPop is, net als wij, een challenger, en staat voor het soort innovatieve dienstenmodel dat zowel groei als waarde zal genereren,” aldus Jos Donvil, CEO van Base Company, in een persbericht.

FreedomPop werd in 2012 opgestart in de Verenigde Staten en krijgt onder meer ondersteuning van Skype-oprichter Niklas Zennström. In de VS verkoopt de operator ook telefoons, maar in Europa zal het zich enkel tot het aanbieden van simkaarten beperken. Wie in België een simkaart van FreedomPop aanschaft, zal ook in andere landen waar de operator actief is van zijn diensten gebruik kunnen maken.