Right Brain Interface, de maker van bhaalu, deelt in een blogbericht mee dat de Hasseltse rechtbank van koophandel het product als legaal heeft bestempeld.

Bhaalu is een dienst die al je tv-programma’s opneemt, zodat je ze altijd en overal kan bekijken. Je kan bhaalu bekijken op je pc met behulp van een stick, op je tv met een bhaalu Box of mobiel op je laptop, smartphone of tablet dankzij een app. Wie een abonnement heeft op Bhaalu kan zijn hele tv-aanbod met een week tot een maand vertraging bekijken.

Met bhaalu omzeil je een aantal beperkingen die een klassieke digicorder heeft. Bhaalu neemt immers al je kanalen op en heeft geen opslaglimiet. Bhaalu kan dat doen omdat het via de cloud werkt. Dat is een doorn in het oog van de aanbieders van digitale tv. Vooral M7 Group NV, het bedrijf achter TV Vlaanderen, is van mening dat Bhaalu de wet schendt.

Volgens M7 gebruikt bhaalu uitsluitend het signaal van TV Vlaanderen voor z’n opnames, en zou de dienst dus enkel beschikbaar mogen zijn voor klanten van de provider. De rechtbank is echter van oordeel dat die claim eenvoudig weg ongegrond is.

Videorecorder

Verder stelt de Hasseltse rechtbank dat bhaalu geen distributeur is, maar een aanbieder van een product naar analogie met videorecorders van weleer. In die hoedanigheid valt de dienst niet onder het Decreet Signaalintegriteit, en schendt ze dat decreet dus niet. Bhaalu denkt daarom dat de procedure die de Vlaamse zenders aanspanden bij de Vlaamse Regulator voor de Media ook ongegrond zal worden bevonden.

Bart Bronselaar, voorzitter van Right Brain Interface, trekt de analogie met de VS. Ook daar werd geoordeeld dat het leveren van een opnameproduct, zoals bhaalu dat is, niet illegaal is. Het leveren van een ongelicentieerde distributiedienst is natuurlijk wel illegaal, en dat is de reden dat Aereo twee weken geleden werd verboden.

Kort geding

Het is de tweede keer dat de rechter geen graten ziet in bhaalu. M7 had eerder al een procedure in kort geding aangespannen, maar ook toen oordeelde de rechter dat de eisen van het bedrijf ongegrond waren.

Voorlopig ziet het ernaar uit dat de opname- en streamingdienst enkel in populariteit zal groeien. Zo kunnen de 200.000 abonnees van Mobile Vikings de dienst sinds vorige maand gratis gebruiken op hun smartphone of tablet. Op voorwaarde dat ze een abonnement op digitale tv hebben, uiteraard.