Bancontact/Mister Cash, het welbekende Belgische betaalsysteem voor bankkaarten, lanceert een app om mobiel betalen mogelijk te maken.

Het bedrijf concentreerde zich daarvoor in eerste instantie op die situaties waar een betaalkaart niet handig is. Om je pizzakoerier te kunnen betalen zonder geknoei met kleingeld, bijvoorbeeld, of om het gekende geknoei te vermijden als op restaurant één iemand voorschiet en de rest van het gezelschap probeert het gepaste bedrag bij elkaar te puzzelen. Nu kunnen alle transacties tot 250 euro dus uitgevoerd worden via de app.

Hoe werkt het systeem dan? Op dezelfde manier als je betaalkaart: als je een vriend iets wil terugbetalen, scan je elkaars QR-code in de app, je vult elk je geheime pincode in, en klaar.

Het bedrijf heeft uiteraard ook al heel wat partners verzameld om het systeem uit te breiden. Zo zijn er al een aantal webshops en aanbieders voor internetbetalen mee in het systeem gestapt, zoals Mobile Vikings en Ogone. Ook naar restaurants toe lopen er proefprojecten: momenteel werken al enkele restaurants in Gent en Leuven met een QR-code op de afrekening. Binnenkort komen daar een paar adressen bij in Antwerpen en Waver, maar Bancontact wil het systeem in de nabije toekomst natuurlijk zo veel mogelijk uitbreiden.

Aan de lancering van de app ging een testperiode van een jaar vooraf. Tijdens die periode werd de applicatie grondig getest door zo'n 50.000 personen. Op basis van hun opmerkingen werden tal van verbeteringen en aanvullingen doorgevoerd, tot het punt werd bereikt waarop Bancontact klaar was voor een officiële lancering. 

"Op termijn zal de smartphone de portefeuille worden van onze klanten en cash en betaalkaarten vervangen", staat te lezen in het persdossier. De toekomst waarin je gsm in je portefeuille kan veranderen is nu dus weer een stapje dichterbij gekomen.

De app is nu beschikbaar op iOS en Android voor klanten van zestien Belgische banken: ABK Bank, Argenta, AXA Bank, Bank J. Van Breda, Belfius, BNP Paribas Fortis (inclusief Hello Bank! en Fintro), bpost bank/bpost banque, CBC Banque, CPH Banque, Crelan, Deutsche Bank, ING België, KBC Bank, Keytrade Bank, Record Bank en VDK Spaarbank.