Proximus heeft dinsdag als eerste operator zijn 4G-netwerk in Brussel geactiveerd. Tot nu toe was dat nog niet mogelijk in de hoofdstad.

De bestaande wetgeving in Brussel liet de operatoren niet toe om in het Brussels Gewest hun 4G-netwerk uit te rollen, naast de reeds bestaande 2G- en 3G-netwerken. Dat leidde tot heel wat kritiek van de operatoren, maar ook eurocommissaris Neelie Kroes riep Brussel reeds op het matje. Na veel vijven en zessen heeft de Brusselse regering uiteindelijk een nieuwe norm goedgekeurd die de uitrol wel mogelijk maakt.

Hoewel die nieuwe norm nog niet in werking is getreden, heeft Proximus zijn 4G-netwerk toch reeds gedeeltelijk uitgerold in Brussel op basis van de oude stralingsnorm van 3 volt per meter. Daarmee bereikt het 4G-netwerk van Proximus vandaag 20 procent van de Brusselse bevolking.

Van zodra de Brusselse regering de uitvoeringsbesluiten publiceert, kan Proximus zijn 4G-netwerk verder uitrollen onder de nieuwe norm van 6 volt per meter. Het zal dan nog 12 tot 18 maanden duren om een kwaliteitsvol netwerk uit te bouwen. Een belangrijke factor daarbij is het vergunningenbeleid van het Brussels Gewest voor de plaatsing van nieuwe antennes.

De lancering van 4G in Brussel volgt kort nadat Proximus eind vorige maand het 4G-netwerk voor al zijn klanten heeft opengesteld. Daarvoor konden enkel klanten met bepaalde tariefplannen van het snelle internet genieten. Het 4G-netwerk van Proximus in België heeft vandaag naar eigen zeggen een bereik van 50 procent en is beschikbaar in 279 steden en gemeenten.