NASA heeft een video samengesteld met de wereldwijde temperaturen van de afgelopen zestig jaar. Hieruit kun je duidelijk opmaken dat de aarde steeds warmer wordt.

Sterker nog, volgens Google vonden negen van de tien warmste jaren na 2000 plaats. Alleen 1998 valt er buiten. Het heetst was het in 2010 en 2005.

NASA GISS
Het NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS) analyseert de temperaturen aan de oppervlakte over de hele wereld. Volgens het instituut was in 2013 de gemiddelde temperatuur 14,6 graden Celsius. Dat is 0,6 graden hoger dan de grondlijn midden in de twintigste eeuw. In vergelijking met 1880 is de temperatuur zelfs met 0,8 graden toegenomen.

Veranderingen in de oppervlaktetemperatuur voor een lange termijn zijn ongebruikelijk. “Het jaar 2013 is extra bewijs dat het klimaat verandert”, stelt GISS-klimatoloog Gavin Schmidt. “Een jaar of seizoen kan eruit springen door willekeurige weersomstandigheden, maar deze analyse toont de noodzaak om de temperaturen constant te monitoren.”

Broeikaseffect
GISS schrijft de wereldwijde opwarming toe aan het broeikaseffect, gevoed door CO2-uitstoot van de mens. Het instituut stelt dat het niet per se elk jaar warmer wordt, maar dat over een langere periode de temperatuur wel stijgt.

Het niveau koolstofdioxide in de atmosfeer is nu op een hoogtepunt wanneer je kijkt naar de afgelopen 800.000 jaar. Ongeveer 400 van de miljoen deeltjes is CO2. In 1880 waren dat 285 deeltjes per miljoen.

Bekijk onderstaande video om de klimaatverandering in actie te zien. Geel, oranje en rood toont hoger dan gemiddelde temperaturen.