Niemand vindt het fijn als zijn computer hem in de steek laat. Daarom loont het de moeite om een aantal programma’s klaar te zetten op een USB-stick, voor als het noodlot toeslaat. Ik som hier enkele softwarepakketten en tooltjes op die je eigenlijk altijd op zak zou moeten hebben.

1. Windows USB Tool

Het klinkt misschien vreemd, maar je moet altijd een Windows-versie op zak hebben. Dankzij Microsofts eigen Windows USB Tool kan je een Windows-cd op een USB-stick zetten. Zo heb je altijd een Windows-installatie bij de hand. Niet alleen om Windows opnieuw te installeren, maar ook om een Windows-versie te herstellen. Daarnaast hebben veel kleine laptops geen cd-station meer, waardoor een Windows-versie op USB altijd handig is om je te depanneren. De resterende ruimte op de USB-stick kan je vrij gebruiken voor andere software, foto’s en video’s. Je Windows-versie blijft gewoon perfect werken.

2. Malwarebytes Anti-Malware

Wanneer een virus je computer heeft overgenomen, is een goed antivirus- of antimalwarepakket onmisbaar. Zet daarom zeker een versie van Malwarebytes Anti-Malware op je USB-stick, in het geval dat ook je internetverbinding gekaapt is. Nog een goeie tip? Voer deze software uit wanneer je in Windows Veilige Modus opgestart bent. Zo ben je zeker dat virussen en malware ineens verwijderd worden. Plaats eventueel ook een paar extra antiviruspakketten op je USB-stick. Hoe meer, hoe beter!

3. Lojiklsweep

Als de nood het hoogst is, moet je snel voor een back-up kunnen zorgen. Met Lojiklsweep kan je in een handomdraai een back-up maken van de belangrijkste functies en bestanden in Windows. Daarnaast kan je ook extra bestandslocaties toevoegen om je back-up compleet te maken. Werkt overigens ook in Windows Veilige Modus, wat je niet kan zeggen van alle back-upsoftware.

4. Ophcrack

Ophcrack is een toepassing die je Windows-wachtwoord in een handomdraai kan achterhalen. Uiteraard mag je deze toepassing wel alleen voor jezelf gebruiken, en niet misbruiken bij anderen. Het programma garandeert geen 100% slaagkans, maar bij mij lukte het al elke keer. Ideaal wanneer je voor de zoveelste keer het wachtwoord van je werk- of thuiscomputer vergeten bent.

5. Restoration

Grote kuis op je computer houden is goed voor je productiviteit, maar iets te veel wissen is altijd vervelend. Zeker als die éne map net bomvol foto’s stond en je nergens een back-up had gemaakt. Op dat moment schiet Restoration te hulp. Dit piepkleine programma hoef je niet te installeren en het gaat meteen op zoek naar verwijderde bestanden die nog hersteld kunnen worden. De slaagkans is meestal behoorlijk klein, maar elke geredde foto of bestand moet je beschouwen als een meevaller.

6. HWiNFO

Je hebt een probleem met je computer, maar wanneer ze vragen welke onderdelen er allemaal in je systeem zitten, sla je tilt? Met HWiNFO kan je met één klik de volledige configuratie van je computer bekijken. Handig wanneer je via een online helpdesk of aan de telefoon een probleem wil oplossen. Daarnaast kan je ook zien of er activiteit is op je processor, je netwerkaansluiting, je harde schijf enzovoort. Kortom: ideaal wanneer anderen jou willen helpen, op afstand of online.

7. ImgBurn

Geloof het of niet, maar alle Windows-versies tot Windows 8 kunnen niet overweg met schijfbestanden, meer bepaald ISO-bestanden. Nochtans is het de gemakkelijkste manier om een cd te branden. ImgBurn kan met twee muisklikken probleemloos ISO-bestanden branden, en je hoeft het bovendien niet eens te installeren. Handig om snel nog een Windows-cd of eender welk softwarepakket, film of muziek-cd te branden.

8. WinRAR

De meeste bestanden die je downloadt, kan je handig openen dankzij Windows en zijn brede compatibiliteit. Ook met gecomprimeerde zip-bestanden kan Windows, zij het beperkt, nog overweg, maar rar-bestanden zijn meestal onbekend. Nochtans komt deze compressie online veel voor. Daarom hoort WinRAR thuis in elk reddingspakket voor je computer. Daarnaast kan je WinRAR ook inschakelen om verschillende bestanden als één bestand samen te nemen en te comprimeren. Altijd handig!

9. LibreOffice

Iemand mailt je een doc-bestand, maar op je computer staat geen Office? Hoog tijd om het gratis LibreOffice te installeren. Dit complete kantoorpakket is compatibel met alle Office-bestanden, zonder dat je daarvoor een dure Office-licentie hoeft aan te kopen. Er bestaat zelfs een draagbare versie van LibreOffice die je op een USB-stick kan zetten. Op die manier hoef je het pakket nooit te installeren, en kan je van op elke computer alle Office-bestanden openen en bewerken.

10. LiLi

Als je echt helemaal in de knoop zit, loont het de moeite om een USB-stick voor LiLi te reserveren. Hiermee zet je een volledige Linux-versie op een USB-stick, zonder dat je die moet installeren op je computer. Steek de stick eenvoudigweg in je computer en start het besturingssysteem op vanaf je stick. Ideaal om snel op het internet te kunnen, mails na te kijken of wat te typen, ook al heeft je Windows-installatie de geest gegeven. Werkt trouwens ook prima met oude, goedkope laptops en desktops omdat Linux erg licht is qua systeemvereisten. Opgepast: combineer dit pakket zeker niet met Windows USB Tool uit Tip 1! Gebruik daarvoor twee aparte USB-sticks.