Ook in ons land zijn vanaf april tv's te vinden in de Ikea-winkels. De Zweden gaan uiteraard verder dan enkel een scherm verkopen, want Uppleva is een totaaloplossing incluis meubel en geluid. De televisie is afkomstig van TCL, een Chinese fabrikant die wereldwijd als de vierde grootste tv-maker geldt.

Typisch voor Ikea is dat Uppleva in veel verschillende combinaties verkrijgbaar is. De kern is een televisie, beschikbaar in verschillende formaten (24, 32, 40 en 46 inch), aangevuld met een 2.1-geluidssysteem. Het audioluik bevat ook een blu-rayspeler. De tv heeft smart tv-functies, maar die blijken uit buitenlandse recensies eerder bescheiden qua aanbod.

Maar het is vooral het meubel er rond dat in meerdere uitvoeringen te krijgen is. Meerdere kleuren, maar ook in de vorm van een klassieke tv-meubel of een volledige kastencombinatie. Maar ook sommige andere opties zijn te kopen. Zo moet je voor WiFi een aparte adapter aanschaffen.

Wie overigens het meubel bij Uppleva denkt te herkennen, vergist zich niet. Ikea verkoopt gelijkaardige kastencombinaties al een tijdje los onder de naam Besta.

De achterliggende filosofie is vooral dat alles geïntegreerd moet zijn en kabels uit het zicht blijven. Een lichte uitzondering hierop is de subwoofer, die draadloos verbindt met het audiosysteem.

De kostprijs hangt dus sterk af van de keuzes die worden gemaakt. Ikea geeft twee voorbeelden: een 24-inch tv met een bepaalde meubel is 717,5 euro, terwijl een upgrade naar 46 inch neerkomt op 1192,5 euro. Op de Uppleva-producten is er een garantie van vijf jaar, wat behoorlijk veel is.