Verschillende kaarten, waaronder Google Maps, tonen het eiland Sandy Island in de Stille Oceaan, maar dat blijkt helemaal niet te bestaan.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Wie via Google Maps de Stille Oceaan afreist, zal onder meer Sandy Island op zijn reis tegenkomen, een eiland van zo’n 25 kilometer in lengte. Australische onderzoekers die het eiland gingen bezoeken, vonden echter alleen maar water.

Zowel Google Maps (en Google Earth) als verschillende andere zeekaarten tonen het eiland ten westen van Nieuw-Caledonië. Op de kaart lijkt Sandy Island op een gapend zwart gat in de oceaan.


Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben de locatie bezocht tijdens een excursie, maar vonden enkel water. De oceaan was op die plaats bijna anderhalve kilometer diep. Die diepte sluit uit dat het eiland zou zijn gezonken.

“We wilden het onderzoeken, omdat de navigatiekaarten op ons schip voor die locatie een waterdiepte van rond de 1.400 meter toonden, dat is erg diep,” aldus onderzoeker Maria Seton tegenover AFP. “Het eiland staat op Google Earth, en ook op andere kaarten, dus gingen we kijken, maar er was niets te zien.”

“We werken met verschillende databronnen om onze gebruikers de meest complete kaarten te kunnen leveren,” reageerde Google tegenover de collega’s van CNet. “Eén van de boeiende dingen aan kaarten en geografie, is dat de wereld voortdurend veranderd. Die veranderingen steeds opvolgen is een opdracht zonder einde.”

Sandy Island duikt al minstens 10 jaar op op verschillende kaarten. Het wordt echter niet getoond op Franse kaarten. Nieuw-Caledonië is nochtans Frans territorium, en het eiland ligt dus in Franse wateren.

Het zou kunnen dat Sandy Island eigenlijk een soort foplocatie is. Kaartenmakers voegen soms bewust kleine foutjes toe aan hun kaarten, zoals bijvoorbeeld een niet-bestaande doodlopende straat, om hun werk te beschermen. Kopieën kunnen dan gemakkelijk herkend worden door de aanwezigheid van die kleine foutjes. Het eiland komt echter op zoveel verschillende kaarten voor, dat er misschien toch iets anders aan de hand is.