Microsoft heeft een aantal tabletcomputers met Windows 8 onthuld. Het merk is gewoon Microsoft, typenaam is Surface.

Er zijn twee varianten van de Surface aangekondigd: eentje met Windows RT op een ARM-processor van Nvidia en een andere met een Intel Core i5-chip en Windows 8 Pro. De twee toestellen hebben een scherm van 10.6 inch en Gorilla Glass van Corning, een soort verstevigd glas.

De RT-versie zal 32 of 46 gigabyte opslag hebben, het Pro-model heeft opties voor 64 en 128 gigabyte.

Microsoft verwacht dat de lancering van de RT-versie van de Surface samen met de algemene release van het besturingssysteem Windows 8 zal gebeuren, later op het jaar. De tablet met Windows 8 Pro zal 90 dagen later te koop zijn.

Accessoires
Op een lanceringsevenement in Los Angeles toonde Microsoft ook een hele rist aan accessoires, zoals hoezen met ingebouwde toetsenborden. Touch Cover is de dunne optie met een multitouch-toetsenbord. Type Cover is dikker, maar heeft mechanische toetsen en een trackpad. De Pro-versie zal een pennetje hebben om met de hand te kunnen schrijven op de tablet.

De tablets zijn het eerste dergelijke toestel dat Microsoft aan het grote publiek probeert te verkopen. Microsoftbaas Steve Ballmer begon zijn presentatie door het belang te benadrukken van hard- en software die elkaar tot het uiterste drijven. Hij toonde voorbeelden van wat hij bedoelde: de Microsoft Mouse en Kinect voor de Xbox.

OS variant Windows RT Windows 8 Pro
Processor Nvidia ARM processor Intel Core i5
Weight 676 grams 903 grams
Depth 9.3mm 13.5mm
Connectivity microSD
USB 2.0
Micro HDMI
2×2 MIMO antennae
microSDXC
USB 3.0
Mini DisplayPort
2×2 MIMO antennae
Storage 32 or 64GB

64 or 128GB