Facebook komt op de proppen met een betere inbraakbeveiliging voor mobiele applicaties en geeft gebruikers de mogelijkheid om hun nieuwsfeed op te kuisen.

Vlak nadat bekend werd dat zo’n 6,5 miljoen LinkedIn-wachtwoorden waren gestolen en ook sites als eHarmony en Last.fm te maken krijgen met diefstal, verscherpt Facebook zijn beveiliging. De nieuwe maatregelen mikken vooral op gebruikers van zijn mobiele apps.

Allereerst breidt Facebook Login Approvals uit, die om een speciale logincode vraagt als je inlogt op de netwerksite vanaf een nieuwe computer of smartphone. Vroeger moest je die code ontvangen via sms, maar nu kan je direct vanuit de applicatie een cijfercombinatie aanmaken. De functie is voorlopig alleen beschikbaar op Android-toestellen en is te configureren via deze link.

Ook moet het makkelijk worden om accounts dicht te gooien die mogelijk gekraakt te zijn. Voorheen  was dit alleen mogelijk vanaf een desktopbrowser, maar nu kun je ook direct vanaf je smartphone wachtwoorden resetten, schade opruimen en bevroren accounts opnieuw activeren.

Dit verruimde onderdeel maakt uit van zijn Social Authentication-tool, Facebooks manier om te controleren of jij wel echt de eigenaar van de account bent. Tenslotte kan je via de Feedback-knop nu ook ongewenste boodschappen in je nieuwsfeed rapporteren bij de netwerksite.

Hoewel het lijkt alsof Facebook een wit voetje wil halen ten opzichte van LinkedIn, zegt het bedrijf dat deze nieuwe functies al maanden in ontwikkeling zijn en onderdeel uitmaken van een langetermijnstrategie voor beveiliging op de netwerksite.