Wanneer een knappe vrouw jou toevoegt op Facebook en meteen je libido de hemel inprijst, dan mag je achterdochtig worden. Maar ook bij twijfelgevallen kun je valse accounts ontmaskeren.

Valse Facebookaccounts worden voor allerlei doeleinden gemaakt. Ze kunnen worden misbruikt om spam en virussen te verspreiden, of gewoon voor een stevig staaltje informatievergaring. Beveiligingsbedrijf Barracuda Networks ging op zoek naar zaken waaraan je zo’n account kunt herkennen.

Ongeveer zestig procent van de namaakaccounts staat als bisexueel geregistreerd. Onder echte Facebookgebruikers is dit tien keer minder.

Valse profielen hebben veel vrienden. Gemiddeld telt hun account 726 vrienden, zes keer meer dan het echte gemiddelde van 130 vrienden.

Namaakprofielen misbruiken de tag-functie voor foto’s. Ze taggen doorgaans honderd keer meer dan echte gebruikers. Concreet betekent dit dat een namaakprofiel 136 keer mensen tagt per vier foto’s. Echte facebookers doen dit gemiddeld slechts één keer per vier foto’s.

Het laatste herkenpunt gaven we bij de inleiding al weg: valse accounts zijn in 97 procent van de gevallen vrouwelijk. Dat terwijl vrouwen goed zijn voor 40 procent van de Facebookgebruikers.

Een bijkomend herkenpunt, al is dit niet beperkt tot valse profielen, is dat veertig procent van hen nooit een statusupdate doet. Wie wil kan de volledige infographic van Barracuda Labs hier bekijken.

Geen onbekenden
In het algemeen is het sowieso aan te raden om geen mensen te accepteren op Facebook die je helemaal niet kent. Je weet immers niet wie er achter het account zit en om welke reden. Met de opkomst van e-mail kwam ook de toename van spam- en phishingmails. Nu sociale netwerken als Facebook populair zijn, is een sociale variant daarvan het logische gevolg.

Uiteraard bestaan er genoeg echte gebruikers die ook veel vrienden hebben, vaak foto’s taggen en zowel biseksueel als vrouwelijk zijn. We willen deze gebruikersgroep dus zeker niet in een slecht daglicht stellen. Maar met deze tips kan je toch al iets beter inschatten wanneer je meest recente vriendschapsverzoek wat achterdocht opwekt.