De beschikbaarheid van internet en zoekmachines als Google heeft de manier waarop we informatie onthouden veranderd, beweren psychologen.

Het internet is niet meer uit ons leven weg te denken. En dat kan je ook letterlijk nemen volgens psychologen van de Columbia University in New York. De mens rekent steeds meer op het internet om zaken te onthouden, net zoals we op het geheugen van een vriend of partner vertrouwen.

Wat online staat, vergeten we sneller
Uit vier verschillende experimenten waaraan studenten van Harvard en de Columbia Universiteit onderworpen werden, blijkt dat we triviale weetjes minder goed onthouden als we weten dat die ook via het internet op te zoeken zijn.

Dat is een opvallende conclusie van een onderzoek met de titel Google Effects on Memory: Cognitive Consequences of Having Information at Our Fingertips, dat deze week wordt besproken in het toonaangevende Science Magazine.

Het onderzoek suggereert ook dat we beter kunnen onthouden waar we bepaalde informatie op het internet kunnen terugvinden, dan de informatie zelf.