Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Het Pentagon was voorjaar het doelwit van een geïnitieerde cyberaanval door een buitenlandse regering. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. "Tijdens een aanval in maart van dit jaar werden maar liefst 24.000 bestanden gestolen", zei onderminister William Lynn.

Lynn deed de onthulling in het kader van de aankondiging dat het Pentagon het uiterst noodzakelijk acht dat de computernetwerken van de Amerikaanse regering beter beveiligd worden. Hij zei dat het Pentagon vreest dat terroristen het op deze netwerken gemunt hebben.

Welke bestanden in maart zijn gestolen en door wie, liet Lynn in het midden. Wel suggereerde hij dat het Pentagon precies weet in welke hoek de schuldige gezocht moet worden. Heel wat cyberaanvallen werden in het verleden toegeschreven aan China of Rusland. Het Pentagon vreest echter vooral de dag waarop een terroristische groepering zal kunnen doordringen tot de computergegevens van de Amerikaanse intelligentiediensten.

Vanwege het toenemende gevaar van cyberaanvallen door hackers, criminelen en andere landen, is het Pentagon begonnen met de ontwikkeling van een computernetwerk dat beter bestand is tegen aanvallen. Daardoor kan het leger zijn werkzaamheden voortzetten als cruciale systemen uitvallen of worden gehackt.

De nieuwe strategie werd donderdag bekendgemaakt. Cyberspace wordt officieel erkend als nieuw werkterrein, net zoals land, lucht en zee dat reeds zijn. Het Pentagon beschikt over ongeveer 15.000 computernetwerken en 7 miljoen computers in tientallen landen.