Telenet heeft weinig zin om zijn kabel te delen met concurrenten. En het is ervan overtuigd dat het dat ook niet hoeft te doen. Zijn argumenten heeft de operator vrijdag bezorgd aan de regulatoren.

In januari stelden telecomregulator BIPT en mediaregulatoren VRM, CSA en Medienrat een gezamenlijk ontwerpbesluit voor. Dat dwingt Telenet om andere operatoren toe te laten televisie en breedband aan te bieden op de kabel. Want er zou onvoldoende concurrentie zijn op de televisiemarkt.

Geen rekening gehouden met satelliet en DVB-T
Maar volgens Telenet deugt er zo goed als niets aan dat ontwerpbesluit. Ten eerste omschrijven de regulatoren de markt verkeerd, vindt Telenet. Ze houden alleen rekening met kabel en DSL, terwijl er ook concurrentie is (of zou kunnen komen) van satelliet en uitzendingen via de digitale ether (DVB-T).

Wordt er rekening gehouden met die andere kanalen en met de Franstalige markt, dan is Telenet absoluut geen dominante speler, vindt het zelf. Bovendien is Belgacom momenteel marktaandeel aan het winnen in digitale televisie.

Prijs is laagste van Europa
En ten slotte stelt Telenet dat de prijs voor digitale televisie in België bij de laagste in Europa is. Kortom: er is geen probleem op de tv-markt. Maar als de regulatoren hun zin krijgen, zal dat Telenet tientallen miljoenen kosten, wat zal leiden tot hogere prijzen voor de consument.

Telenet is van plan zijn huid duur te verkopen. De regulatoren hebben tot midden juni om tot een definitieve beslissing te komen. Telenet kan daarna nog naar het hof van beroep en naar de Raad van State trekken. Ten vroegste in september 2012, maar mogelijk pas vele jaren later, kunnen er dan andere tv-aanbieders op de Telenetkabel komen.