De Belgische financiële sector en de mobiele operatoren ontwikkelen samen een standaard om te betalen met je gsm. Dat meldt De Standaard.

Momenteel bekijken beide partijen de toekomstige ontwikkeling en verspreiding van het nieuwe betaalmiddel. De bedoeling is om het in de loop van dit jaar te lanceren.

Veilig en gebruiksvriendelijk
Aan het project nemen de drie mobiele operatoren deel: Belgacom, Base en Mobistar. Veiligheid en gebruiksvriendelijkheid moeten centraal staan, klinkt het.

Het is de bedoeling om van de gsm een elektronische portemonnee te maken die de consument vlot kan gebruiken voor kleine aankopen tot 25 euro. De nieuwe methode wordt dus een vervanger van Proton, de elektronische portemonnee op de bankkaart die nooit echt is doorgebroken in ons land.

Betalen via sms of NFC
Het gsm-betalen wordt in twee systemen gebruikt: sms-berichtjes, zoals De Lijn ze al gebruikt voor bustickets, en ‘Near Field Communication’ (NFC). Dat is een draadloze technologie waarbij je gewoon met de gsm over een contactpunt moet zwaaien om de betaling te verrichten.

Gebruikers zullen met het systeem ook hun elektronische portemonnee eenvoudig kunnen opladen tot maximaal 150 euro, zonder dat ze een bankautomaat of een computer nodig hebben.