Het Interdisciplinair Instituut voor Breedband Technologie (IBBT), een onafhankelijke instelling die in opdracht van de Vlaamse overheid innovatie binnen ICT stimuleert, peilde bij 354 jongeren tussen 15 en 29 jaar naar hun mediagebruik.

Zo goed als iedereen blijkt in het bezit te zijn van een mobiele telefoon. 40% heeft er eentje met internetmogelijkheden. Slechts een minderheid heeft geen tv, computer of internetverbinding. De helft van de ondervraagde jongeren bezit een spelconsole, en maar liefst 86% heeft een eigen laptop.

Door de antwoorden over het bezit en gebruik van nieuwe media te linken aan de leeftijd en andere persoonlijke gegevens van de ondervraagden, konden de onderzoekers vier verschillende gebruikersprofielen ontwaren.

Multimediale pretzoekers
De grootste groep, waartoe ruim de helft van de ondervraagden behoort, werd de mediarijke multimediale pretzoeker gedoopt. Dit zijn hoofdzakelijk tieners en studenten, en zij hebben het hoogste aantal toestellen en technologieën tot hun beschikking. Die gebruiken ze vooral als multimediaal entertainment.

Online zijn deze jongeren zeer actief: ze zitten niet alleen veel aan hun computer (meer dan voor de tv) maar ze houden ook het vaakst een blog bij en uploaden de meeste foto’s en video’s. Daarnaast kopiëren ze vaak muziek en films. Radiogebruik wordt bij hen verdrongen door de eigen mp3-collectie.

Jonge professionelen
De tweede groep (27%) bestaat uit mediabescheiden jonge professionelen. Bedienden en vrouwen maken hier de hoofdmoot uit. Opvallend is dat niemand in het bezit is van een smartphone. Ook deze groep zit meer op het internet dan voor de televisie, maar ze doen dit vooral ter ondersteuning van hun dagelijkse en professionele leven. Films of muziek kopiëren doen ze amper.

Freaks
Twaalf procent van de ondervraagden wordt als een mobiele online freak beschouwd. Deze groep bestaat voornamelijk uit mannen en kent het grootste aantal ondervraagden zonder televisie. 99% bezit wel een laptop met internet en gebruikt deze zowel voor professionele als recreatieve doeleinden.

Bijna de helft van deze jongeren gebruikt zijn smartphone om te internetten en een derde heeft daar een data-abonnement voor. Het is bovendien de enige groep die zijn mobiele telefoon als een multimediaal toestel gebruikt.

Offliners
De kleinste groep zijn de media-arme offliners (6%). Bijna allemaal zijn ze ouder dan twintig, werklozen en arbeiders zijn hier sterk vertegenwoordigd. Ze zijn het minst voorzien van nieuwe media, maar gebruiken wat ze hebben wel intensief. 40% bezit geen computer en de helft gebruikt geen internet.