Vijfennegentig procent van alle e-mails die wereldwijd verstuurd worden is spam. Dat blijkt uit een onderzoek van Panda Security.

De cijfers zijn van het derde kwartaal van 2010. Daaruit blijkt ook dat de helft van alle spam verstuurd wordt vanuit tien landen, met India, Brazilië en Rusland als uitschieters. De Verenigde Staten staan op de achtste plaats, en het Verenigd Koninkrijk komt niet meer voor op de lijst.

Het rapport merkt op dat erg veel spam afkomstig is van botnets die computers van onwetende gebruikers kapen om ongewenste boodschappen te versturen.

55 procent van de malwarebedreigingen komt van trojans, en de meeste hebben als doel het vergaren van financiële informatie. Dit soort bedreigingen is de voorbije twee jaar sterk toegenomen volgens Panda, omdat ze het meeste winst opleveren voor cybercriminelen.

De meeste aanvallen met trojans vonden het afgelopen kwartaal plaats in Taiwan, Rusland, Brazilië, Argentinië, Polen en Spanje.

Sociale media onder vuur
In het rapport staat ook te lezen dat sociale media steeds vaker aangewend worden voor criminele acties. Zo is bijvoorbeeld de Like-knop op Facebook erg gevoelig om malware te verspreiden. Verder zijn ook zogeheten black hat-zoekmachinetechnieken nog altijd populair. Hierbij worden valse websites opgezet die ontwikkeld zijn om goed te scoren in zoekmachines en zo malware tot bij de nietsvermoedende gebruiker te krijgen.

Ook Twitter had recent nog te kampen met een lek in javascriptcode dat gretig werd uitgebuit om gebruikers om te leiden naar besmette websites.

Android
De groeiende populariteit van Androidgebaseerde smartphones heeft veel cybercriminelen op ideeën gebracht om via applicaties op het mobiele besturingssysteem van Google gebruikers onder vuur te nemen. Zo is er bijvoorbeeld FakePlayer, een app die zich voordoet als videospeler maar in werkelijkheid tientallen sms’jes verstuurt.