Test-Aankoop trekt aan de alarmbel. Internet is nog steeds te duur, de concurrentie is nog steeds te beperkt en Telenet en Belgacom regeren de facto het Belgische telecomlandschap. De consumentenorganisatie eist maatregelen van de staat.

Het is niet de eerste keer dat de consumentenorganisatie haar pijlen op telecom richt. Helaas is er in de laatste vijf jaar weinig veranderd. De Europese consument betaalt gemiddeld 37 euro per maand voor internet. In België is dat 44 euro.

Ten opzichte van 2005 zijn de populairste formules zelfs duurder geworden volgens de organisatie. Wie opteert voor een aanbod dat tv, internet en telefonie combineert (triple play), is niet altijd goedkoper af volgens Test-Aankoop.

Downloadvolume
België is daarnaast een van de weinige Europese landen waar internetters met een downloadlimiet worden opgezadeld. Vooral de twee grootmachten Belgacom en Telenet houden die limieten bijzonder beperkt ten opzichte van het buitenland.

Bovendien blokkeren Belgacom en de kabeloperatoren de kans voor alternatieve operatoren om televisie aan te bieden.

Voor digitale televisie hekelt Test-Aankoop vooral het gebrek aan concurrentie. Alternatieve providers kunnen hier niet mee beginnen omdat Belgacom een te hoge prijs vraagt voor het gebruik van het netwerk. De kabeloperatoren, Telenet in Vlaanderen, Voo en Numericable in Wallonië en Brussel, houden hun netwerk gesloten.

Scheiding
De consumentenorganisatie doet enkele sterke voorstellen om de situatie te verbeteren. Het netwerk van Belgacom moet onafhankelijk worden, zodat alle providers gelijkwaardig worden behandeld. Tegelijk moet de staat zijn aandeel van 53,5 procent in Belgacom verkopen en hoopt Test-Aankoop op een sterk BIPT, de toezichthouder.

Ook de kabel moet worden opengesteld, zodat alternatieve providers toegang krijgen tot dat netwerk. In het verleden heeft Telenet al gezegd dat dit technisch moeilijk is. Al lijkt dat in Nederland minder een probleem. Hier besliste de regulator dat de kabelaars hun analoge kabelaansluitig moeten doorverkopen aan alternatieve aanbieders.

Test-Aankoop bundelt haar eisen in een petitie die je hier online kan ondertekenen.

Ons zustermagazine Clickx brengt op 27 oktober de jaarlijkse providergids uit. In totaal worden er 27 abonnementen vergeleken. Hier blijkt dat de beste prijs-kwaliteitverhouding vooral bij alternatieve operatoren zit. Zo kan je bij Base al voor 25 euro per maand onbeperkt downloaden.