Apple vernieuwt de Macbook en de iMac-reeks. Tegelijk krijgt de muis voor het eerst sinds lang een grote opfrisbeurt. Het bedrijf introduceert een muis met multitouch.

De meest voor de hand liggende vernieuwingen liggen bij de Macbook, die een paar eigenschappen van de Macbook Pro overneemt. Het scherm krijgt voortaan led-achtergrondverlichting, een trackpad met multitouch en een batterij die tot zeven uur meegaat.

Binnenin vinden we een 2,26 GHz Intel Core 2 Duo-processor met 2 gigabyte RAM-geheugen en een harde schijf van 250 GB. De grafische rekenkracht is afkomstig van een Nvidia Geforce 9400m.

Opvallend is dat Apple langzaam maar zeker zijn prijs laat zakken. De Macbook richt zich op studenten en nieuwe Mac-gebruikers. Apple wil zo zijn imago van duur merk dus wat versoepelen. De laptop kost voortaan 929 euro.

Multitouchmuis
Voor het eerst sinds lang krijgt Apples muis een grondige vernieuwing met de introductie van de Magic Mouse. Deze muis blijft bestaan uit één geheel, maar heeft vooraan een multitouch-aanraakvlak waarmee gebruikers kunnen scrollen en inzoomen. Daarmee heeft het toestel voortaan vergelijkbare functies als een doorsnee meerknopsmuis. De muis werkt via Bluetooth en kost 69 euro.

27 inch Imac
De reeks alles-in-een-toestellen van Apple, de iMac, krijgt een upgrade die vooral uiterlijk te merken is. Voortaan is deze computer beschikbaar met een scherm van 21,5 inch of 27 inch met led-achtergrondverlichting. De IPS-technologie van het scherm moet zorgen voor een kijkhoek van 178° en betere kleurweergave.

Beide Imacs hebben een schermverhouding van 16:9. Het kleinste model is te koop vanaf 1.099 euro, de goedkoopste variant met een 27 inchscherm wisselt voor 1.499 euro van eigenaar.

Mac Mini
De goedkoopste Mac wordt eveneens uitgebreid. De goedkoopste Mac Mini (549 euro) krijgt een 2,26 Ghz Intel Core 2 Duo met 2 gigabyte DDR3-geheugen en een Geforce 9400M. Tegelijk is er ook een model van 749 euro en een servervariant met meer opslag en Snow Leopard Server.

Geen toeval
Met lagere prijzen en een verbetering van de goedkoopste Macbook is deze uitbreiding vooral interessant voor beginnende Mac-gebruikers. Het is dan ook geen toeval dat Apple zijn aankondigingen nu doet, vlak voor de lancering van Windows 7. Eerder deze week maakte het bedrijf al zijn kwartaalresultaten bekend.

Wie de volledige line-up van Apple in beeld wil zien, kan een kijkje nemen bij onze fotoslideshow.