Wie zijn computer voor reparatie binnenbrengt, verwacht dat de hersteller zijn werk doet met respect voor je privacy. De Britse zender Sky News toonde met een verborgen camera aan dat het in praktijk er soms anders aan toe gaat.

Sky News rustte een laptop uit met een toetsenlogger en software die de ingebouwde camera en het bureaublad volgde. Om de computer stuk te maken werd het RAM-geheugen losgetrokken.

Het gaat weliswaar om een steekproef, maar de resultaten laten niets aan de verbeelding over. Bijna alle herstellers die het defect vonden, begonnen meteen na het opstarten door de persoonlijke bestanden te snuffelen. Zowel foto’s als Facebook-logins werden opgezocht. Zelfs valse inloggegevens voor online bankieren werden geprobeerd en naar een usb-stick gekopieerd.

Teveel aangerekend
Wat de zaak nog erger maakt is dat de winkel flink doorrekende voor de ‘herstelling’. Waar het terugklikken van een RAM-lat slechts enkele seconden duurt, kreeg de klant een rekening van honderd pond voorgeschoteld met het excuus dat het moederbord werd vervangen.

De zender passeerde in totaal bij vijf Britse shops. Een van hen zei achteraf enkel door de bestanden te gaan ter controle van het geheugen. Drie winkels stelden de verkeerde diagnose of rekenden te veel aan. Slechts één winkel merkte meteen de losse geheugenlat op en rekende geen kosten aan.