Microsoft gaat Internet Explorer uit alle versies van Windows 7 voor de Europese markt halen.

Microsoft gaat Windows 7 in Europa aanbieden zonder browser. Dit besluit is een reactie op bezorgdheid van Europese regelgevers over kartelvorming.

Computerbouwers krijgen de keuze om de browser op een pc te zetten, een andere browser te installeren of een besturingssysteem zonder browser te verkopen. Dat blijkt uit een geheime memo die in handen kwam van onze zustersite CNet News.

"Om er zeker van te zijn dat Microsoft handelt in overeenstemming met de Europese wet, zal het een aparte versie van Windows 7 maken voor distributie in Europa waarin Windows Internet Explorer niet zit", zegt de softwaremaker in de memo.

"Microsoft gaat IE8 gratis los aanbieden en zal het eenvoudig maken voor pc- fabrikanten om IE8 op Europese Windows 7-machines te installeren als ze dat willen. Pc-fabrikanten kunnen ook besluiten om een alternatief voor IE8 te installeren en, zoals altijd al het geval is geweest, kunnen ze ook desgewenst meerdere browsers installeren."

Microsoft heeft de authenticiteit van het document bevestigd, maar geeft verder geen commentaar.

Actie voorkomen
Europese regelgevers hebben in januari gezegd dat het inbegrijpen van een browser bij Windows – wat Microsoft al meer dan een decennium lang doet – waarschijnlijk in strijd is met antimonopolistische wetgeving. Microsoft gaf eerder bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC al aan dat de EU mogelijk gaat afdwingen dat Microsoft de browsers van concurrenten meelevert.

De beslissing om Windows 7 in Europa aan te bieden zonder Internet Explorer lijkt een poging om zo’n actie te voorkomen. Ook zorgt Microsoft zo dat het Windows 7 in Europa op hetzelfde tijdstip kan lanceren als elders in de wereld.

Oorlog
De beslissing komt op een interessant moment. Microsoft is verwikkeld in de zwaarste browseroorlog in jaren. Mozilla, Apple en Google weten allemaal marktaandeel van de softwaregigant af te snoepen. "Het is allemaal een beetje mal", zegt Forrester Research-analist J.P. Gownder. "Sinds Microsoft het jaren geleden tegen Netscape opnam is er nooit meer concurrentie op de browsermarkt geweest."

Interessant aan de beslissing is dat Microsoft heel lang heeft volgehouden dat de browser een essentieel onderdeel van het besturingssysteem is en daarom niet uit Windows gehaald kan worden.

Windows 7 E
De browserloze versie, met als naam Windows 7 E, zal gedistribueerd worden in alle lidstaten van de Europese Unie plus Kroatië en Zwitserland. Daarnaast zal Microsoft de browser verwijderen uit de Europese N-versie van Windows 7. In deze versie ontbreekt de Windows Media Player ook aan het besturingssysteem.

In tegenstelling tot bij de N-versie zal Microsoft niet nog een versie uitbrengen waar wel alle onderdelen standaard in zitten. "Microsoft gaat in het Europese gebied geen Windows 7-producten uitbrengen waar Internet Explorer wel in zit. Die zijn bedoeld voor distributie in de rest van de wereld", zegt Microsoft in de memo. "Dit geldt zowel voor de versies voor pc-fabrikanten als voor de winkelversies van Windows 7."
 

External links

Microsoft