Met zoekmachine Bing (voorheen Kumo) bindt Microsoft opnieuw de strijd aan met Google. In de nieuwe zoekmachine is veel aandacht besteed aan praktische oplossingen om het zoekwerk te verlichten, zo bleek vandaag bij een demonstratie.

Microsoft is zelf de eerste om toe te geven dat het, zacht gezegd, een pittige uitdaging is om Google van de troon te stoten. Uit onderzoek blijkt dat 99 procent van de gebruikers tevreden is met de zoekmachine die ze nu gebruiken. Waar Microsoft zich aan vastklampt, is dat uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de helft van alle zoekopdrachten niet tot een naar tevredenheid stemmend resultaat leidt.

Eén gericht resultaat
Bing zet zich af tegen Google door heel scherp voor één gericht resultaat te gaan. Als iemand bijvoorbeeld zoekt op de term Fedex, dan verschijnt er één resultaat en dat is de pakkettendienst Fedex. Onder dat resultaat staan, net als bij Google, direct koppelingen naar dieper gelegen delen op de site, zoals de contactpagina en de vacaturepagina.

Naast dit verkorte resultaat maakt Microsoft voor grote zoekonderwerpen zelf extra informatie aan. Die informatie komt beschikbaar in de linkerbalk en laat zich het best omschrijven als een vaste set belangrijke deeplinks. In het geval van een pakketdienst staat daar bijvoorbeeld een directe link naar track & trace.

Videoclips
Ga je zoeken naar een popster, dan verschijnt er in diezelfde linkerbalk bij de mogelijkheden de optie om videoclips te bekijken, of om de populariteit van de artiest te zien in een losse ranglijst.

Bij zoekopdrachten wordt ook rekening gehouden met je locatie. Je kan in je voorkeuren aangeven of dat een vaste locatie is of dat het van je ip-adres afgeleid mag worden. Zoek je naar het weer, dan krijg je het plaatselijke weer.

Winkelen
Ga je zoeken in de categorieën waarin Microsoft zich specialiseert – winkelen, reizen, auto’s en restaurants – dan worden de resultaten scherper. Zoek je bijvoorbeeld op een specifiek model auto, dan krijg je als eerste hit een afbeelding van de auto en daarnaast relevante gegevens zoals de gemiddelde prijs en het verbruik.

Als je zoekt naar video's kun je een vooruitblik krijgen in de zoekresultaten.

De meeste andere afbeeldingen en video’s die Bing vindt, verschijnen onder aan de pagina in plaats van bovenaan. Daarbij maakt Microsoft handig gebruik van Silverlight om gevonden video’s direct vanaf de zoekpagina te streamen als je er met de muis overheen beweegt. Op die manier kan je vast vooruitblikken of je wel op de link wilt klikken.
 

Dezelfde vooruitblik krijg je overigens ook bij normale zoekopdrachten. Door even met de muis rechts van de korte samenvatting van een zoekresultaat te hangen, verschijnt een langere beschrijving van de pagina.

Slim is het zoekvenster dat onder grote eerste opties verschijnt. Zoek je bijvoorbeeld op de serie Desperate Housewives, dan vindt Bing als eerste resultaat de officiële pagina van ABC. Onder de standaardlinks verschijnt vervolgens een nieuw zoekbalkje waarmee je Bing kunt gebruiken om direct binnen het domein van ABC verder te zoeken.

Romantisch dineren
Zoek je naar een product om aan te schaffen, of naar een restaurant om te bezoeken, dan krijg je een duidelijke set filters om verder te speuren. Zo kan je bijvoorbeeld specifiek op zoek gaan naar restaurants met een romantisch interieur, of restaurants die parkeerservice bieden. Het soort eten dat geserveerd wordt, staat bovenaan in de lijst.

Bij zoekopdrachten naar producten kun je eenvoudig het resultaat filteren.

Bij producten kan je filteren op eigenschappen. Zoek je een digitale camera en is gebruiksgemak belangrijker dan de prijs, dan zet je die eis bovenaan. Ook biedt Bing je gebruikersrecensies en professionele recensies aan onder aparte tabjes.

Voor zoektochten naar vliegtickets maakt Microsoft gebruik van een vers aangekocht bedrijf dat zich in het vergelijken van die prijzen specialiseert. Je krijgt een overzicht van prijzen van vluchten en kan zelfs instellen dat Bing je een mail stuurt op het moment dat de prijs voor een specifieke vlucht aan het zakken is.

Nadeel
Op dit moment kleeft er aan Bing nog één groot nadeel. De zoekmachine is afgerond voor de VS, en bijna klaar voor Groot-Brittannië, Frankrijk en Canada. Voor de rest van Europa is nog geen vaste datum vastgesteld waarop Bing volledig operationeel zal zijn.

Op dit moment krijgt je op de gelokaliseerde bèta van de site slechts een eenvoudige zoekmachine te zien. Wie nieuwsgierig is naar alle opties, moet met de hand omschakelen naar de versie in de VS. 

External links

Bing