Apple verwijdert een controversieel programma uit de iPhone App Store. De applicatie Baby Shaker gaf je de mogelijkheid om een baby door elkaar te schudden. Na grondig schudden verschijnen er rode kruisjes op de ogen van de baby.

Het is opmerkelijk dat de applicatie überhaupt verkrijgbaar was op de App Store. Apple beweert immers elk programma dat daar verkocht wordt, eerst goed te keuren. Dat goedkeuringsproces gebeurt meestal zeer grondig: het kan enkele weken duren voor een programma de zegen van Apple krijgt. Eerder werden al programma’s geweigerd voor het gebruik van scheldwoorden. Baby Shaker glipte blijkbaar door de mazen van het net.

Het programma werd verwijderd na klachten van kinderrechtenorganisaties. Marilyn Barr, stichtster van het Amerikaanse National Center on Shaken Baby Syndrome, eist persoonlijke verontschuldigingen van Apple-baas Steve Jobs.

"Baby Shaker is echt gevaarlijk"
“Niet alleen maakt het programmaatje het schudden van baby’s belachelijk, het moedigt dat gedrag zelfs aan,” legt Barr uit. In de beschrijving van het programma staat namelijk dat “iedereen zich ergert aan baby’s op bussen of vliegtuigen. Test hoe lang je het schattige gekrijs kan aanhoren voor je wel een manier moet zoeken om ze het zwijgen op te leggen!”

De beschrijving eindigt wel met “Schud nooit écht een baby”, maar toch overtuigt dat zinnetje de woeste organisaties niet. “Baby Shaker is echt gevaarlijk, omdat vooral jonge mannen iPhone-applicaties kopen,” vertelt een verontwaardigde Jennipher Dickens, moeder van een kind met Shaken Baby Syndrome. “Die worden misschien binnenkort wel vader.”

Baby Shaker kostte 99 dollarcent. Na de controverse besloot Apple het programma te verwijderen, zonder verdere commentaar te geven.

External links

iPhone App Store