Over de kosten van internet- en telefonie-abonnementen wordt in België vaak geklaagd. Terecht, zo blijkt, want vergeleken met de rest van Europa internetten en bellen we erg duur. Dat blijkt maar weer uit een nieuw rapport van de Europese Commissie.

De gemiddelde consumentenprijs voor breedbandinternet met een snelheid van 2 tot 4 Mbps bedroeg in 2008 in België 44,25 euro per maand. Dat is fiks hoger dan het EU-gemiddelde van 36,89 euro per maand. Gelukkig is de snelheid van de breedbandverbindingen wel gestegen. Bijna 28 procent biedt nu een snelheid van meer dan 10 Mbps en 65 procent van de verbindingen levert snelheden van 2 tot 10 Mbps.

Mobiel abonnement
Ook voor mobiele telefonie betalen we gemiddeld nog steeds ruim meer dan onze Europese medeburgers, hoewel de prijzen zijn gedaald. De consumentenprijs voor modaal mobiel telefoongebruik bedroeg in 2008 gemiddeld 26,28 euro per maand, tegenover een EU-gemiddelde van 19,49 euro per maand.

Ook betalen we de hoogste Europese prijzen voor het versturen van sms’jes over de grens; tot 70 cent tegenover het EU-gemiddelde van 29 cent.

Vaste telefonie is in België dan weer goedkoper. We betalen hiervoor gemiddeld 28,92 euro per maand. Dat is een stuk minder dan het EU-gemiddelde van 36,13 euro per maand.

Hieronder kan je het volledige rapport nalezen.

 

External links

EU-rapport over Belgische situatie