Een nieuwe router kopen, kan je vergelijken met een nieuw paar sokken: je hebt ze allebei nodig en het maakt meestal weinig uit hoe ze eruit zien. Een verplicht nummertje waarvan je niet direct denkt dat het een grote impact heeft, maar in tegenstelling tot sokken, koop je een router voor ettelijke jaren. Met een grote groei aan nieuwe technologieën die allemaal via wifi met het internet verbinden, dien je best een goede keuze te maken.

Een blik op de doos van een router zegt je misschien weinig. Achteraan vertelt de fabrikant wat je allemaal mag verwachten aan functies, maar zijn die allemaal wel noodzakelijk? Welke elementen zijn echt van belang om de kwaliteit van je thuisnetwerk te verbeteren? We overlopen de voornaamste zaken.

[related_article id=”186823″]

Gigabit

Het belangrijkste waar je altijd rekening mee moet houden, zijn gigabitnetwerkaansluitingen. Zeker wanneer je meerdere computers met een vaste ethernetkabel verbindt, haal je theoretische snelheden tot 125 MB/s. Heb je geen gigabitaansluitingen, dan daalt die snelheid naar 12,5 MB/s, een groot verschil. Tegenwoordig hebben de meeste routers het aan boord, maar niet alle oudere modellen hebben het.

Je moet er vooral rekening mee houden dat je hele netwerk voorzien is van gigabitnetwerkapparatuur. Dat een toestel geen gigabit ondersteunt, is zo erg niet, maar wanneer het niet wordt aangeboden en de snelheid is beschikbaar, dat is erger. Heel je netwerk is maar zo sterk als de zwakste schakel. Heb je ergens een niet-gigabitrouter of -switch staan, dan haalt die de snelheid van je hele thuisnetwerk naar beneden. Hoe zie je of een router gigabit is? Niet, en dat is het grote probleem. Probeer erachter te komen welk merk en typenummer je router is.

Wat als je router geen gigabit ondersteunt en je geen nieuwe investering wil doen? Plaats dan een goedkope gigabitswitch (gemiddeld 40 euro voor 8 poorten) achter de router en sluit al je toestellen op de switch aan, in plaats van op de router. Zo geniet je gegarandeerd van het allersnelste thuisnetwerk. Heel handig wanneer je met een NAS werkt, maar ook voor bliksemsnelle internetverbindingen die sneller zijn dan 100 Mbps (12,5 MB/s), zoals bijvoorbeeld Internet Fiber 200 van Telenet.

Dual-band

Een tweede interessante factor is dual-bandtechnologie. Dat betekent dat de router op twee frequenties een signaal uitzendt: 2,4 GHz en 5 GHz. Die laatste is relatief nieuw en wordt nog niet zoveel gebruikt, waardoor je hierop hogere snelheden geniet en minder interferentie. Nadeel ervan is wel dat ze minder ver reikt. Het wordt vooral gebruikt wanneer je HD-videobestanden wilt streamen. Essentieel voor nieuwe routers om te hebben, omdat de meest ontvangers zoals je smartphone of tablet dual-band ondersteunen.

De veel snellere 5 GHz-band reikt minder ver, maar biedt genoeg snelheid om full hd- of 4K-films te streamen naar je smart tv. 
De veel snellere 5 GHz-band reikt minder ver, maar biedt genoeg snelheid om Full HD- of 4K-films te streamen naar je smart tv.

De meeste routers die vandaag op de markt komen ondersteunen de nieuwe ac-standaard (opvolger van n) en ook onze toestellen krijgen steeds vaker een ac-ontvanger aan boord. De nieuwe standaard biedt met name voordelen voor gezinnen met tientallen toestellen die met het internet kunnen verbinden. De snelheid ligt significant hoger, en ook het bereik is beter op plaatsen waar n niet reikt. Enige voorwaarde is natuurlijk dat je toestel al voorzien is van een ac-ontvanger. De ac- en n-standaarden zijn perfect met elkaar compatibel, zodat je nooit schrik moet hebben dat een bepaald toestel niet op je nieuwe router zal werken.

USB-randapparatuur

De meeste routers hebben één of meerdere usb-aansluitingen aan de achterkant. De duurdere modellen hebben zelfs USB 3.0-varianten voor meer snelheid, maar wat heb je daar eigenlijk aan? Aan die extra snelheid heb je weinig, dat kunnen we je nu al garanderen. De meeste routers gaan niet bliksemsnel om met die usb-aansluitingen. Een snelheid van 40 MB/s is al behoorlijk exotisch en vooral duur.

Wat kan je daar allemaal op aansluiten? De meest logische keuze is zonder twijfel een externe harde schijf. Hiermee maak je die beschikbaar over het hele thuisnetwerk, zodat je niet telkens met die schijf van de éne naar de andere computer moet hollen. Zeker voor back-ups is dat ook veiliger, omdat de usb-stekker niet veel te verduren krijgt en continu in blijft zitten. Aanzie het als een budget NAS, maar dan zonder de extra functionaliteit.

Sommige routers ondersteunen ook een paar printers, waardoor een usb-printer ineens een netwerkprinter wordt, waar iedereen in het thuisnetwerk beroep op kan doen. Helaas is de lijst met compatibele toestellen bijzonder klein per merk, dus doe je best even je huiswerk om te zien of de printer wordt ondersteund als die functie belangrijk is.

Het aantal antennes zegt wat over de gebruikte techniek, maar toestellen zonder antennes zijn daarom niet minder goed.
Het aantal antennes zegt wat over de gebruikte techniek, maar toestellen zonder antennes zijn daarom niet minder goed.

Hoeveelheid antennes

Er zijn routers met antennes, en er zijn er zonder. Betekenen antennes sowieso betere ontvangst? Ja en nee. Een router zonder antennes is sowieso nooit trager dan eentje met antennes. De reden waarom ze niet zichtbaar zijn, is omdat ze in de behuizing worden verwerkt. Dat zorgt ervoor dat een router minder plaats inneemt. Heb je er eentje met antennes? Dan kan je zelf kiezen in welke richting ze moeten staan. Soms wel gemakkelijk wanneer de router bijvoorbeeld in een hoek van het huis staat, zo kan je alle antennes in een aparte richting duwen. Heeft dat voordeel? Heel soms wel, maar het is geen gouden regel.

Tegenwoordig vind je ook steeds meer routers met meer dan twee antennes. Dat heeft er dan dikwijls mee te maken dat een router dual-band ondersteunt. Dan krijg je er sowieso een extra antenne bij en heb je er in totaal drie. Routers die er zes of acht hebben, ondersteunen het nieuwere tri-band. Dat is nog veel sneller dan dual-band op de 5 GHz-frequentie, maar die routers zijn ook duurder. Bovendien moeten ook je toestellen tri-band ondersteunen om van het extra voordeel te profiteren.