Om verwarring te vermijden: er zijn twee Picozine-sites. De algemene is www.picozine.com. Die is Engelstalig en richt zich op Picozines over allerlei onderwerpen. Er is ook een Nederlandstalige site (www.picozone.nl – let op de tweede ‘o’), en die richt zich vooral op boekjes van en voor kinderen. Deze site wordt dan ook gemodereerd om ‘ongepaste’ inhoud te weren. Vanwege het bredere karakter stort ik me op de Engelstalige moedersite.

STAP 1 / Account maken

Beginnen doe je met een druk op Make A Picozine. Klik vervolgens op Subscribe Here om een account aan te maken. Vul de nodige gegevens in, wacht op de bevestigingsmail en klik op de link. Zodra je binnen bent, klik je op Change Password en kies je een wachtwoord. Klik opnieuw op Change Password en vervolgens op Make A Picozine om opnieuw in te loggen. Nu kan je op Create New Picozine klikken. Ik kies voor een boekje over de componist Mozart, op basis van het artikel over hem in de Nederlandse Wikipedia. Bij Title vul ik ‘Mozart’ in en bij Discription (sic) ‘Leven en werken van W.A. Mozart (1756-1791)’. Na een druk op Start Making a Pico zie ik een nieuw leeg boekje met links de achterpagina en rechts de voorpagina.

 

STAP 2 / Beeld toevoegen

Ik download het portret van Mozart op Wikipedia en in het Picozine-venster klik ik in het vak onder Page 1 om de zojuist gedownloade afbeelding toe te voegen. Verschijnt het Verkenner-venster niet? Probeer op Bladeren te drukken. Voor de achterpagina doe ik hetzelfde, maar dan met de afbeelding van het standbeeld van Mozart uit het Wikipedia-artikel. Bij beide afbeeldingen staat Fill Page aangevinkt. Picozine maakt nu een passende uitsnede. Het is ook mogelijk om beelden op twee naast elkaar gelegen pagina’s te plaatsen (spread). Klik ten slotte op Send the Files.

 

STAP 3 / Titels toevoegen

Om tekst toe te voegen, klik je op het tabblad Add Text. Ik kies wit als tekstkleur en vul bij Header de titel van mijn boekje in: Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Elk van de vier delen van de titel zet ik op een aparte regel voor ik op de Send-knop druk. Maak je een fout, dan moet je de tekst in het vak bewerken en opnieuw verzenden. Een al verzonden tekst wissen kan niet, maar één enkele spatie verzenden werkt wel. Om de voorkant op te fleuren, ga ik naar het tabblad Choose a Front, kies ik de vijfde van links en klik ik op Change Front. Nu valt een deel van mijn titel weg. De oplossing? Negen spaties voor elke regel en dan opnieuw verzenden. Picozine is nu eenmaal geen hoogwaardig desktop publishing-pakket.

 

STAP 4 / Tekst toevoegen

Nu klik ik in de navigatiebalk rechts op pagina 2. Je kan tekstpagina’s een achtergrondkleur geven via het tabblad Background Color. Da’s mooi voor elektronisch drukwerk maar egale kleurvlakken drukken vaak niet perfect af en kosten veel inkt of toner. Ik hou het daarom bij wit. Kopieer nu de eerste twee alinea’s van het Wikipedia-artikel naar het vak Text Left Page, haal wat overbodige codes weg, kies als kleur cyaan en klik op Send. Je hebt geen invloed op lettergrootte, dus dit is ongeveer wat je maximaal op een pagina kwijt kan.

 

STAP 5 / PDF maken

Nu je weet hoe je beeld, titels en tekst toe moet voegen, kan je de rest van de 16 pagina’s zelf invullen. Dat hoeft niet in één keer, de site verlaten en opnieuw inloggen haalt je boekje terug. Geen inhoud? Gewoon overal een spatie mag ook! Dan pas wordt de pdf-knop actief. Klik je daarop, dan wordt je boekje tot pdf omgetoverd en kan je het in die vorm downloaden. Mijn boekje vind je op www.picozine.com/a174z3046…Mozart.

Vanuit je pdf-lezer kan je nu je boekje afdrukken. Dat moet dubbelzijdig en hoe dat gaat, hangt af van je printer. Vaak zal je de geprinte pagina 1 op de juiste manier moeten terugplaatsen in de lade om vervolgens op datzelfde vel pagina 2 af te drukken. Is dat gebeurd, dan kan je het vel drie maal doormidden vouwen, witranden wegsnijden, twee nietjes door de rug slaan, opensnijden waar nodig en klaar is je boekje!