Vorige maand heb ik een digitale camera gekocht. Het is me nog steeds niet gelukt om foto’s via de usb-poort naar mijn pc te versassen. Als ik het kabeltje van de camera in de usb-poort stop, dan reageert mijn pc simpelweg niet. Er verandert ook totaal niks in Apparaatbeheer. En intussen raakt het geheugenkaartje van mijn camera serieus overbevolkt… Kan u mij helpen?

Yvonne Nuyts

Voor je je pc openschroeft, kan je het best eens kijken in het BIOS van je pc: dat is een stukje ingebakken software die ervoor zorgt dat je besturingssysteem (Windows) goeie maatjes blijft met de hardware van je pc (de usb-poorten, bijvoorbeeld).

Als er echt geen enkel teken van leven komt uit de usb-poorten, dan staan die usb-poorten misschien gewoon nog op non-actief in het BIOS? Om dat na te kijken start je je pc opnieuw op.

Bij de meeste pc’s kom je via een druk op de DELETE-toets tijdens het opstarten terecht in het BIOS-installatiemenu, meestal op een blauwe achtergrond. Met de pijltjestoetsen loop je naar INTEGRATED PERIPHERALS, want de usb-poorten zijn zulke ingebouwde randapparaten.

Druk op ENTER, en in het nieuwe overzichtsscherm zie je ergens in het midden ‘USB Controller’ staan. Als er naast het woordje ‘USB Controller’ ‘Disabled’ staat, betekent dat dat je usb-poorten nog uit staan.

Sommige fabrikanten zetten die niet standaard op actief. Ga dus met de pijltjestoetsen naar USB CONTROLLER, en maak er ‘ENABLED’ van door op PAGE UP of PAGE DOWN te drukken.

Nu druk je op de ESCAPE-toets om dit scherm te verlaten, en je navigeert met de pijltjes naar SAVE & EXIT SETUP. Druk op ENTER, en bevestig de vraag SAVE TO CMOS AND EXIT met Y van Yes.

Nu start de pc opnieuw op en zal Windows meteen je usb-poorten herkennen. Misschien vraagt Windows ook nog even om de originele cd-rom, kwestie van de juiste drivers voor de usb-poorten te installeren.

Als je nu je camera aansluit, zal er normaal meteen reactie komen van zodra je hem inschakelt. Vergeet je ook niet vooraf de software en de drivers te installeren die in de doos van de camera zaten?