Waarvoor dient de kleine 3-volt knopbatterij die op het moederbord van mijn pc zit? Wordt die gebruikt om mijn gegevens te bewaren? Mijn pc is drie jaar oud, moet ik die batterij dan niet vervangen?

Arthur De Mey

Je bedoelt ongetwijfeld het zogenoemde CMOS-batterijtje (Complementary Metal-Oxide Semiconductor). Om een technisch verhaal eenvoudig te houden: dit batterijtje zorgt ervoor dat bepaalde gegevens in het BIOS niet verloren gaan als je de pc uitschakelt.

Om welke data het zoal gaat, wordt je duidelijk als je even een blik werpt in het setupmenu van je BIOS. Dit menu open je door bij het opstarten van je pc een welbepaalde toets(encombinatie) in te drukken (gewoonlijk is dat de DELETE-toets).

Parameters die je hier kan wijzigen worden door dat batterijtje bijgehouden. We raden je evenwel niet aan om hier mee te experimenteren.

Nu hoef je je niet meteen zorgen te maken over de levensduur van dat batterijtje: de meeste recente exemplaren houden het wel zo’n 10 jaar uit. Deze levensduur is echter ook deels afhankelijk van het gebruik en de gebruiksomgeving (zoals temperatuur). Gebruik je de pc bijvoorbeeld geregeld niet gedurende langere periodes, dan kan de batterij sneller de geest geven.

Dat merk je gewoonlijk wel als de systeemdatum telkens terugvalt op de standaard fabriekswaarde van het BIOS, of als je bij het opstarten van de pc om de haverklap wordt gevraagd de BIOS/CMOS-gegevens opnieuw in te voeren.

Erg is dat niet, maar je moet natuurlijk wél weer de optimale BIOS-instellingen zien te achterhalen. Daarom is het goed die waarden te noteren op een moment dat je pc nog optimaal draait.

Het is trouwens geen ingewikkelde klus om het batterijtje te vervangen, mocht dat ooit nodig zijn. Toon bij voorkeur het oude batterijtje aan de verkoper: op die manier ben je er zeker van dat je een identiek type koopt.

Na vervanging moet je uiteraard weer de juiste BIOS-instellingen invoeren.