Sta je op het punt om de overstap naar Windows 10 te maken, maar heb je twijfels over de compatibiliteit van je pc met het nieuwe besturingssysteem? Een USB-stick brengt je de oplossing: je installeert het OS gewoon op de drager. Hiermee kan je niet alleen nagaan of je computer Windows 10 ondersteunt zonder het effectief te installeren, maar het geeft je ook de mogelijkheid om het OS onder handen te nemen.

STAP 1 / Benodigdheden

Om zonder installatie met Window 10 aan de slag te gaan op je computer, heb je verschillende dingen nodig. Houd allereerst al een USB-stick bij de hand met minimum 8 GB aan geheugenruimte. Zorg ervoor dat er voor de rest geen bestanden op de stick staan. Ongeveer 4 GB heb je nodig voor de bestanden van je OS, de overige ruimte zal gevuld worden met installaties van drivers en andere cruciale onderdelen. Daarnaast moet je twee programma’s downloaden. De Windows Media Creation Tool voor Windows 10 vind je terug op de officiële website van Microsoft via www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10. WintoUSB wordt aangeboden opwww.easyuefi.com/wintousb/ en zal je stick formateren tot een drive waarop je het besturingssysteem kan draaien. Hou er rekening mee dat zowel het binnenhalen van de installatiebestanden als het configureren van je USB-stick redelijk wat tijd in beslag neemt.

STAP 2 / Bit-architectuur

Heb je dat nog niet gedaan, surf dan nu naar de website van Microsoft om de Windows Media Creation Tool binnen te halen. Klik in de webpagina op Hulpprogramma nu downloaden om dat proces te starten. Als je de bit-architectuur van je pc niet meteen kan opnoemen, kijk dat dan eerst nog even na via het Configuratiescherm. Open daarSysteem en beveiliging en vervolgens Systeem. In dit venster kan je zien of je computer een 64- of 32-bit-architectuur heeft.

146116_test2

STAP 3 / ISO-bestand downloaden

Open de Windows Media Creation Tool, aanvaard de licentievoorwaarden en vink de optieInstallatiemedia voor een andere pc maken aan. Om de aanbevolen taal, versie of architectuur aan te passen die je op het volgende scherm krijgt, verwijder je het vinkje bij Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc. Bij versie moet je altijd Windows 10 selecteren. Opgelet: in tegenstelling tot wat je zou denken, moet je in het volgende scherm niet USB-flashstation aanduiden, maar het ISO-bestand op je pc laten downloaden.

STAP 4 / WintoUSB

Eens je het installatiebestand bij de hand hebt, moet je je stick nog herconfigureren, zodat je deze kan gebruiken om een besturingssysteem te kunnen draaien vanop de drager. Hiervoor heb je WintoUSB nodig. Download de gratis versie, installeer deze en open het programma. WintoUSB geeft je drie opties in de vorm van icoontjes: Image to USB, CDROM to USB en Physical to USB.

STAP 5 / Stick prepareren

Voor onze stick hebben we Image to USB nodig, de optie die bij het openen van WintoUSB geselecteerd staat. Je hoeft dus niets te wijzigen. Bij Image File klik je op het zoek-icoontje en selecteer je het ISO-bestand van Windows 10 en bevestig je welke versie je wilt gebruiken. In het volgende venster kies je de drive van je stick als locatie, en wijs je partities toe. Selecteer voor het systeem de eerste partitie op je usb-stick en voor de boot de tweede. Klik op Next en laat WintoUSB zijn werk doen.

146116_test5

STAP 6 / Bios aanpassen

Je usb-stick is nu geprepareerd om Windows 10 te draaien. De volgende stap is nu om de bios te openen. Check voor je daar aan begint online even welke functietoets je precies moet aanslaan om het bios-menu te openen, want dit verschilt van fabrikant tot fabrikant en is niet altijd even goed aangeduid. Start je computer opnieuw op, maar laat deze niet booten en druk op de benodigde functietoets. In de bios-instellingen ga je naar Boot en verander je de Boot priority order, zodat je usb-drive op de eerste plaats komt. Bewaar je veranderingen, laat je computer opstarten en sluit deze dan weer af.

STAP 7 / Windows 10 draaien

Verzeker jezelf ervan dat je stick in de usb-drive zit en start je computer weer op. Je pc zal nu booten vanaf de stick. Je krijgt eindelijk Windows 10 te zien, al moet je eerst een initiële setup doorlopen vooraleer je bureaublad verschijnt. Het is een goed idee om de verschillende instellingen van het systeem al eens te controleren en dingen die je maar bedenkelijk vindt uit te schakelen, al zal je waarschijnlijk niet al te lang werken met je Windows 10 demo. Zodra je op het bureaublad terechtkomt, begint het besturingssysteem met het downloaden van de benodigde drivers om het OS op je pc te kunnen draaien.

STAP 8 / Drivers

Eens de installaties van je drivers zijn voltooid, controleer je via Instellingen, Apparatenen Verbonden apparaten het venster Apparaatbeheer. Zie je hier ergens een geel icoontje verschijnen bij een van de apparaten, dan is er iets misgelopen met het downloaden van de driver. Probeer eerst zelf de drivers manueel te laten zoeken en downloaden. Lukt het je om alle gele icoontjes weg te werken, dan is je pc klaar om Windows 10 te draaien en ben je er zeker van dat de hardware compatibel is met het besturingssysteem. Heb je je Windows 10-stick niet meer nodig, vergeet dan niet om de bios van je computer weer te herstellen naar zijn originele staat.