Feestdagen die elk jaar op dezelfde dag vallen – zoals Kerstmis en Nieuwjaar bijvoorbeeld – zijn eenvoudig te onthouden. Maar weet jij uit je hoofd wanneer het Pasen, Pinksteren en Hemelvaartsdag is? Heb je geen papieren agenda in huis of een scheurkalender aan de muur? Hoeft niet. Je kan de feestdagen van de komende jaren heel eenvoudig integreren in je digitale agenda. Ik leg je in enkele eenvoudige stappen uit hoe je te werk gaat met de populairste agenda’s: Google Agenda en Microsoft Outlook.

STAP 1 / Nieuwe agenda toevoegen (Google Agenda)

Er zijn verschillende websites die de Belgische feestdagen op hun website publiceren. Feestdagen-belgie.be is een prima voorbeeld. De makers van deze website publiceren een ics-bestand op hun website zodat jij heel eenvoudig de feestdagen in je eigen kalender kan invoegen. Open je browser en ga naar je Google Agenda. Klik in de linkerkolom op het kleine driehoekje naast Andere agenda’s en kies Toevoegen via url. Voeg in het dialoogvenster de url http://www.google.com/calendar/ical/feestdagenbelgie%40gmail.com/public/basic.ics in en gebruik vervolgens de knop Agenda toevoegen. De agenda met feestdagen verschijnt nu in je eigen Google Agenda.

 

STAP 2 / Agenda bewerken (Google Agenda)

Onderaan in de linkerkolom verschijnt nu Feestdagen België onder Andere agenda’s. Wanneer je er één keer op klikt, kan je de agenda tijdelijk even uitschakelen zodat de feestdagen niet getoond worden. Als je op het kleine driehoekje naast Feestdagen België klikt, kan je nog heel wat andere instellingen aanpassen. Helemaal onderaan in het menu kan je bijvoorbeeld de kleur van de agenda veranderen. En via Herinneringen en meldingen is het mogelijk om een alarm in te stellen. Klik bovenaan in het scherm op Een herinnering toevoegen en maak je keuze tussen E-mail en Pop-up. Vervolgens kan je ook nog aangeven hoeveel minuten, uren, dagen of weken op voorhand je een herinnering wilt ontvangen. Klik op Opslaan om terug te keren naar je agenda.

 

STAP 3 / Belgische feestdagen toevoegen (Microsoft Outlook)

In Microsoft Outlook is het nog eenvoudiger om feestdagen toe te voegen aan je agenda. Open Outlook en klik links onderaan op Agenda. Ga vervolgens naar Bestand, Importeren en kies in het dialoogvenster voor Feestdagen. Klik op de pijl naar rechts om verder te gaan. In het nieuwe venstertje moet je nog even aangeven voor welk(e) land(en) je de feestdagen wilt downloaden. Vink België aan en klik opnieuw op de pijl naar rechts om verder te gaan. De feestdagen worden nu geïmporteerd en aan je agenda toegevoegd. Bevestig met de OK-knop en sluit het venster af met Voltooien.

 

STAP 4 / Andere agenda’s (Microsoft Outlook)

Naast feestdagen zijn er ook nog een heleboel andere agenda’s die interessant zijn om aan je eigen agenda toe te voegen. Denk maar aan sportwedstrijden, schoolvakanties of afvalkalenders. Deze agenda’s worden op allerlei websites aangeboden als ics-bestand zodat je ze eenvoudig kan toevoegen aan Outlook. Een uitgebreide website met kalenders is iCalshare.com. Hier kon je bijvoorbeeld de agenda’s voor het WK Voetbal in Brazilië downloaden. Kopieer de link die achter Subscribe to Calendar zit en ga vervolgens terug naar Outlook. Kies Agenda openen, Van Internet en plak de url in het tekstvak. Bevestig met OK.