Online radiozenders bieden je een uitgebreide catalogus van de meest uiteenlopende muziekgenres die de klok rond worden afgespeeld. Dat is leuk, maar je hebt niet altijd een internetverbinding bij de hand. Om dat probleem op te lossen, is er Freecorder. Dit gratis programma kan een livestream rechtstreeks opnemen en omzetten naar een mp3-bestand dat je overal kan beluisteren. Handig voor onderweg, tijdens het sporten, of overal waar je geen internet hebt.

STAP 1 / Browserliefhebber

Surf naar freecorder.com en klik op de grote Download Free-knop. Wil je eerst zien wat het programma nog meer in petto heeft? Bekijk dan kort het filmpje ernaast. Je zal Freecorder na de installatie niet op je bureaublad vinden – de software nestelt zich namelijk in je browser. Niet als een vervelende toolbar gelukkig, maar als een icoontje van een klein groen oog. Zie je dat niet verschijnen? Sluit dan je browser of herstart je computer om zeker te zijn dat Freecorder fatsoenlijk geïntegreerd is.

 

STAP 2 / Instellingen

Klik op het groene oog om het menu van Freecorder tevoorschijn te toveren. Na een vijftal seconden krijg je een overzichtelijke lijst met opties. Voor deze workshop focus ik vooral op de geluidsrecorder. Klik op Audio Recorder en kies Stop. Klik daarna op Audio en op Settings. In dit venster kan je kiezen in welke kwaliteit je je muziek wil bewaren. Hoe hoger het aantal kbps, hoe beter. Kies best MP3 als muziekbestand. Verder laat je alles ongewijzigd. Bij Silence kan je ingeven na hoeveel seconden het mp3-bestand bij een stilte gesplitst moet worden. Dat is vooral handig om shows automatisch op te splitsen wanneer je lange opnames plant. Je kan hier later nog andere wijzigingen doorvoeren.

 

STAP 3 / Direct opnemen

Surf naar een website waar je naar een livestream kan luisteren. Klik op het oog van Freecorder, ga opnieuw naar Audio Recorder en klik hierop. Het programma begint automatisch de livestream op te nemen die op dat moment wordt afgespeeld in je browser. In Freecorder kan je duidelijk zien hoe groot het audiobestand is. Wil je stoppen met opnemen? Klik dan op Stop. Eenvoudiger kan haast niet. Nadat je op stop hebt geklikt, wordt je mp3-bestand automatisch opgeslagen. Klik op het kleine pijltje ernaast en kies Play om het muziekbestand te beluisteren.

 

STAP 4 / Bibliotheek beheren

Je hoeft Freecorder niet te gebruiken om al je mp3-bestanden te beluisteren. Alle muziek wordt op een centrale plaats bewaard op je computer. Standaard is dat de map Freecorder in Bibliotheken, maar dat kan je veranderen. Klik daarvoor in Freecorder op Audio en kies Settings. Ga naar het tabblad Library en klik op de drie puntjes achter Media Folder. Kies hier een map naar keuze of maak zelf een nieuwe map aan. Zet onderaan ook zeker een vinkje bij Player om ervoor te zorgen dat de correcte mediaspeler het bestand kan openen.

 

STAP 5 / Meer extra’s

Naast streaming radio registreren, kan Freecorder nog veel meer. Wat dacht je van YouTube en andere online films downloaden, acties op je scherm registreren of je mp3-bestanden knippen en plakken? Voor de meeste acties moet je extra software downloaden van Freecorder, maar alles van hen is gratis. Tussendoor krijg je als compensatie wel wat advertenties te zien. Wil je daar vanaf? Klik dan onderaan op Go Adfree en maak je keuze: een willekeurige som doneren of reclamesoftware installeren.