Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een image, die je bijvoorbeeld creëert met Acronis True Image, en een back-up, zoals je maakt met een tool als WinBackup? Waar heb ik als gewone computeraar het meeste voordeel bij?
Guido Vanvoorden
Strikt genomen is een image een bit-voor-bit kopie van een complete partitie of schijf: niet alleen gegevensbestanden, maar ook programma’s en systeembestanden worden in zo’n image opgenomen. Een klassieke back-up daarentegen bewaart enkel bestanden en mappen.
Een image is bijvoorbeeld erg interessant wanneer je je computer helemaal nieuw geïnstalleerd hebt, voorzien van alle nodige drivers en programma’s. Crasht je pc, dan kan je in pakweg 10 minuten de image terugzetten, en is je pc weer zo goed als nieuw.Met een back-up zet je daarna alle bestanden terug die je na het nemen van de image hebt aangemaakt.
Niet onbelangrijk is ook de back-upstrategie die je volgt. Nogal wat back-uptools laten je kiezen uit drie methodes.
Logischerwijze neem je altijd eerst een volledige back-up van alle gewenste bestanden. Om ruimte en tijd uit te sparen, kan je daarna opteren voor een incrementele of een differentiële back-up.
- Incrementele back-up: deze soort bevat alle wijzigingen die gemaakt zijn sinds de vorige back-up. Het voordeel is dat dit erg snel gebeurt, het nadeel is dat je alle incrementele back-ups in volgorde nodig hebt om al je gegevens te herstellen.
- Differentiële back-up: dit type bevat alle wijzigingen die gemaakt zijn sinds de eerste, volledige back-up. Dit proces duurt iets langer, maar neemt iets minder ruimte in en om je gegevens terug te zetten volstaat de volledige back-up in combinatie met de (laatst gemaakte) differentiële back-up.
Ons advies: creëer een image van een stabiel en zo volledig mogelijk geconfigureerd systeem. Vervolgens neem je op regelmatige tijden back-ups, zodat je steeds een recente reservekopie van je belangrijke bestanden hebt.