Tot voor enkele jaren kregen alleen militairen, gespecialiseerde bedrijven en weermannen satellietbeelden onder ogen. Met Google Earth kan iedereen pijlsnel over de aardoppervlakte vliegen en inzoomen op zijn huis. De in juni verschenen versie 4 ging nog een stapje verder en maakte het mogelijk om in Google Sketchup je woning te tekenen en op de kaart te plaatsen. Voor sommige Europese plaatsen werd er ook heel wat meer extra informatie (zoals wegen en bezienswaardigheden) beschikbaar gesteld.

Een belangrijk nieuwtje van Google Earth 4 is de slankere interface. Drie vensters aan de linkerkant bieden toegang tot een zoekfunctie, opgeslagen locaties en bijkomende lagen. Ook het layer-gedeelte is heel wat handiger geworden, want het aan- en uitzetten van extra informatie kan met een klik op de muis.

[download_file]
Het is hier dat je bijvoorbeeld informatie over gebouwen uit Wikipedia of verwijzingen naar National Geographic-artikelen op de kaart kan plaatsen. Nog nuttiger zijn de gegevens die via Google Earth Community door andere gebruikers op de kaart zijn geplaatst.

Daarnaast zijn de prestaties sterk verbeterd als je bijkomende KML-datasets toevoegt. De data werden vroeger in hun geheel ingeladen, maar worden nu dynamisch in stukjes binnengehaald. Google Earth reageert hierdoor aanzienlijk soepeler.

Het gaat hier om een kleine update van bèta 4. De grootste functionele verandering is dat er in de gratis versie van het programma meer tekentools aanwezig zijn. Google zegt bovendien dat het cachen van modellen verbeterd is, wat betekent dat de prestaties er merkbaar op vooruit zijn gegaan. Ten slotte zijn de afdrukmogelijkheden van Google Earth verruimd.

Google Earth 4 bèta is beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux. Onderstaande link brengt u naar de webpagina waarop u de juiste versie rechtstreeks bij Google afhaalt. Als je dat wil, kan je op dezelfde pagina de oudere, laatste Google Earth 3 downloaden. Sowieso is een goede grafische kaart een aanrader. Hou er ook rekening mee dat Google Earth niet overal even gedetailleerde kaarten biedt. Op Brussel, bijvoorbeeld, kan je heel wat meer inzoomen dan pakweg Antwerpen.

Windows 2000/XP, OS X 10.3.9 of hoger, of Linux

External links

Google Earth