Het gedoe om een bepaald filmpje met onduidelijke videostandaard aan de praat te krijgen kan behoorlijk frustrerend zijn. De mediaspeler van VLC biedt uitkomst.

De software heeft geen gelikte, fraaie interface, maar ondersteunt wél bijna alle gangbare videoformaten. Dat VLC ook meteen een server is om via het netwerk video te streamen, is mooi meegenomen.

[download_file]
VLC (vroeger: Video LAN Client) is een openbronproject dat beschikbaar is voor talloze besturingssystemen. Het indrukwekkende lijstje van functies en ondersteunde codecs verschilt echter lichtjes tussen besturingssystemen.

Op de VLC-website vind je in een overzichtelijke tabel meer informatie over specifieke verschillen.

De Windows-versie is een van de meest volledige en speelt nagenoeg alles probleemloos af. Op videogebied ondersteunt VLC standaard MPEG 1/2/4, alle DivX-smaken, XviD, 3ivX, en MWV.

De ondersteuning van audioformaten is zelfs nog vollediger, en VLC kan indien gewenst ook ondertitels tonen. Ook als het gaat om de output, zijn er vele opties, zoals eentje die een videobestand ‘vertaalt’ naar geanimeerde ASCII-tekens.

De interface van VLC wint geen prijzen, maar wie daar iets aan wil veranderen, kan een andere jas kiezen op de VLC-website. Daar vind je ook meer informatie over het opzetten van een streamingserver.

De downloadlink bij dit artikel verwijst naar de Windows-versie. Omdat er voor elke Linux-distributie een andere VLC-uitvoering bestaat, kan je voor deze software best rechtstreeks de VLC-site bezoeken.

Windows 2000/XP

External links

VLC