De Netflix-app is erg gebruiksvriendelijk en zo ingericht dat zelfs de grootste digitale analfabeet snel weg is met het zoeken en bekijken van films en series. Er is dan ook weinig op de app aan te merken, maar alles kan natuurlijk beter. Ik zet hieronder drie trucs uiteen om je ervaring op de streamingdienst naar een hoger niveau te tillen.

Stap 1: Persoonlijke suggesties

Op basis van de programma’s die je op een profiel bekijkt, geeft Netflix je suggesties.

Op basis van je eerdere kijkgedrag doet Netflix je suggesties over programma’s die je misschien ook wel interessant vindt. Een erg handige functie, op voorwaarde dat iedere gebruiker een eigen profiel krijgt. De suggesties voor iemand die van Disneyfilms houdt, zijn anders dan deze voor een fan van drama’s als ‘Orange is The New Black’ of ‘Breaking Bad’. Als ze beide hetzelfde profiel gebruiken, is dat verwarrend voor Netflix, en het zorgt ervoor dat je suggesties te zien krijgt die niet aansluiten bij je interesses. Daarnaast is het een slim idee om een speciaal gast-account klaar te hebben voor als er bezoek komt, zodat ook de programma’s die je in groep ziet geen weerslag hebben op de aanbevelingen van Netflix.

Stap 2: Profielen beheren

Allereerst: er zijn grenzen aan de mogelijkheden. Je kan maar maximum 5 profielen aanmaken op Netflix. Als je de dienst met meer gebruikt, zullen sommige mensen toch een profiel moeten delen. Hoe maak je een nieuw profiel aan? Open de app of surf naar de webdienst via www.netflix.com en log je in op je account. Heb je minder dan vijf profielen, dan zal je een plus-icoonjte te zien krijgen waar je op kan klikken. Per profiel kan je een naam en een taal instellen en aangeven in welke leeftijdscategorie de gebruiker valt. Bij alle nieuw aangemaakte profielen kan je aanvinken of het een kind betreft, wat nog meer leeftijdsbeperkingen oplegt dan de optie Voor tieners en jonger. Klik op Opslaan om je profiel te voltooien.

Stap 3: Taalvoordeel

Pas je taal aan om een groter aanbod aan shows te krijgen.

Een nieuw profiel zal standaard de taaloptie Nederlands naar voren schuiven. Er is echter een goede reden om dat aan te passen. Je hebt namelijk een breder aanbod van series als je naar English overschakelt. Dat zit zo: de programma’s die Netflix in België beschikbaar heeft, verschijnen niet automatisch voor gebruikers met een Nederlands profiel. Pas als Netflix ook Nederlandse ondertitels kan aanbieden, is de show op te vragen voor een Nederlands profiel. Ken je echter een goed mondje Engels, dan kan je sneller van nieuw toegevoegde programma’s proeven. Aangezien het overgrote deel van series en films in het Engels zijn, vind je deze immers wel terug met een Engelstalig profiel. Om dit aan te passen klik je bij het openen van Netflix op Profielen beheren en selecteer je jouw profiel. Pas de taal aan naar English en klik op Opslaan.

Stap 4: Ondertitels

Je kan niet alleen de suggesties naar je hand zetten, maar ook je ondertitels. Heb je bijvoorbeeld moeite met het lezen van de tekst, dan kan je opteren voor een groter of een duidelijker lettertype. Ook de kleur van de letters kan je naar nood of smaak aanpassen. De opties zijn beschikbaar als je via een browser naar Netflix surft. Open je profiel en klik op het profiel-icoontje, en ga naar Mijn Account. Hier vind je onder het onderdeel Mijn Profiel de optie Weergave van ondertitels. Ook de vakjes Achtergrond en Venster kunnen je helpen om ondertitels beter leesbaar te maken: je kan er een contrasterende achtergrond mee creëren.