Met de zomer in aantocht wordt het hoog tijd om de wereld te verkennen. Neem je mountainbike mee naar de heuvelige Ardennen, of doe een trektocht in een tropisch land. Om ook achteraf plezier te beleven van de activiteiten die je hebt gedaan, komt een actiecamera goed van pas. De toestelletjes klik je eenvoudig op je helm, bevestig je aan je fiets of houd je gewoon in de hand. Bovendien zijn veel van de camera’s eveneens waterdicht, waardoor je ook je zwembeurten kan vastleggen.

Beeldkwaliteit

Alvorens we interessante camera’s aan je voorstellen, is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten wanneer je een actiecamera kiest. Sommige camera’s filmen beelden aan 120 frames per seconde, terwijl andere toestellen het na 30 fps al voor bekeken houden. Voor standaard afspeelfuncties is 30 fps meer dan voldoende. Wanneer je je beelden echter vertraagt, heb je straffere specificaties nodig om de video vloeiend te houden.

Behalve met de framerate moet je eveneens rekening houden met de resolutie. De beste camera’s die je momenteel kan kopen, maken 4K-beelden. Met name wanneer je je beelden achteraf wilt bijsnijden, zijn deze toestellen interessant. Ook wanneer je inzoomt op je beelden behoudt je immers nog een 1080p-kwaliteit. Uiteraard zijn camera’s met zo’n hoge resolutie een stukje duurder. Wie liever wat minder geld uitgeeft aan een camera zal zich meer thuis voelen bij camera’s met een iets lagere resolutie.

Type sporten

Verder houd je best rekening met de activiteiten die je doet. Niet alle camera’s zijn immers geschikt voor iedere sport. Naargelang de vorm van een camera kan je er verschillende soorten houders (‘mounts’) en accessoires voor kopen. Wanneer je bijvoorbeeld unieke filmpjes wilt creëren wanneer je aan het skateboarden bent, koop je best een klein toestel zodat de camera onder je skateboard past.

Waterdichtheid is een andere belangrijke factor waarmee je rekening moet houden. Sommige camera’s zijn vanzelf waterdicht, maar voor veel toestellen moet je een speciale case aanschaffen om het ding onder water te gebruiken. Indien je je actiecamera vervangt met een nieuwer exemplaar kan je bovendien overwegen om bij hetzelfde merk te blijven. De meeste accessoires die je in het verleden kocht, kan je dan ook voor je nieuwe camera gebruiken.

Functionaliteit

Ten slotte zijn de aansturing en functionaliteit van een camera van tel. Zo maakt de goedkoopste GoPro gebruik van slechts één knop. Om de camera tot in de puntjes in te stellen, heb je de bijhorende app nodig. Andere camera’s hebben daarentegen een ingebouwd schermpje en ingebouwde controls, maar kunnen een minder goede app hebben.

Voor welke camera je uiteindelijk kiest, hangt af van de toepassingen waarvoor je het toestel wilt gebruiken. Sommige gebruikers zijn tevreden met slechts beperkte instellingsmogelijkheden, terwijl anderen een uitgebreidere controle willen hebben.