Wanneer je Macbook in standby staat, kan je de oplader best ontkoppelen (wanneer je batterij helemaal opgeladen is).

De batterij van je Macbook is een van de grootste troeven van het toestel. Om dat zo te houden, moet je ze goed behandelen.

De batterij die je in een Macbook (of Air/Pro) terugvindt, geldt voor velen als een goede reden om een toestel aan te schaffen. Elke versie zonder ingebouwde HDD haalt met gemak een surftijd van zo’n tien uur. Heb je wel een HDD, dan zou zeven tot acht uur ook nog zeker haalbaar moeten zijn. Dat is erg goed, zelfs voor deze prijsklasse. Om je batterij zo lang mogelijk in die goede staat te houden, zijn er enkele dingen waar je kan op letten.

Het begint allemaal bij het begrijpen van een laadcyclus. Gebruik je een Macbook tot er 60 procent van de batterij overschiet, dan heb je 40 procent van één cyclus verbruikt. Laad je hem dan opnieuw op en gebruik je hem tot er 40 procent resteert, dan heb je de batterij één volledige cyclus laten verbruiken. Per keer dat je 100 procent van de batterijlading verbruikt, bekom je dus één laadcyclus. Een Macbook-batterij zou in principe 500 cyclussen lang 80 procent of meer van zijn capaciteit moeten kunnen aanspreken.

Het aantal batterijcyclussen dat je Mac doorlopen heeft, kan je makkelijk opzoeken.
Het aantal batterijcyclussen dat je Mac doorlopen heeft, kan je makkelijk opzoeken.

De volgende 500 cyclussen zou je nog steeds zonder al te veel moeite aan 80 procent moeten geraken. Na die eerste 1000 cyclussen zal je batterij wisselvallige prestaties opleveren en kan je eraan denken om hem te vervangen. Het aantal verbruikte cyclussen kan je terugvinden door opnieuw naar Over deze Mac te gaan, op het eerste tabblad te klikken op Systeemoverzicht, in het nieuwe scherm onder het kopje Hardware te zoeken naar de kop Voeding, en daar naar beneden te scrollen tot je Batterijcyclussen ziet staan.

Aan de ketting

Voor vele laptopgebruikers is het haast een natuurlijke reflex om de oplaadadapter boven te halen wanneer het kan. Je zou maar eens pech moeten hebben en je batterij ook echt moeten gebruiken. Op zich kan dat voor de batterij van je Macbook geen kwaad, zolang je de stekker uittrekt wanneer je computer op standby staat.

Hedendaagse batterijen zijn inderdaad slim genoeg om te stoppen met opladen van zodra de piek bereikt is, maar het doet je toestel geen goed om onder stroom te blijven staan wanneer het niet gebruikt wordt. Staat je toestel helemaal af, dan kan dat al minder kwaad; op standby blijft het echter stroom vragen om het minuscule beetje aan verloren energie te compenseren. Vol is vol genoeg, haal je Macbook dus maar van de ketting.

Wanneer je Macbook in standby staat, kan je de oplader best ontkoppelen (wanneer je batterij helemaal opgeladen is).
Wanneer je Macbook in standby staat, kan je de oplader best ontkoppelen (wanneer je batterij helemaal opgeladen is).

Ideale volume

Heb geen schrik om je batterij ook echt te gebruiken, daar is ze immers voor gemaakt. Sta je er toch op om je batterij zoveel mogelijk te sparen, probeer dan, wanneer mogelijk, rekening te houden met volgende regel: het ideale oplaadvolume van je Macbook ligt tussen de 45 en de 85 procent. Hou je je batterij steeds tussen dat volume, dan zal die steeds topfit blijven. Hoger betekent meer spanning, lager betekent dat je batterij harder moet beginnen werken. Tussen die twee niveau’s is daarom ideaal.