De Nokia 1 is de goedkoopste smartphone in het portfolio van het Finse bedrijf en een echt buitenbeentje. Met een adviesprijs van 89 euro is het een van de goedkoopste toestellen die je in de winkel kan verkrijgen. Toch voelt de Nokia 1 niet kwetsbaar of overdreven goedkoop aan. De telefoon ligt goed in de hand en de eerste indruk van het budgettoestel is veelbelovend, ondanks de over het algemeen teleurstellende ervaringen met budgetgerichte toestellen.

Android Go

Als je overstapt van een meer premiumtelefoon naar een budgetsmartphone valt onmiddellijk het verschil in prestaties op. Om de prestaties van de Nokia 1 te verbeteren, koos HMD Global voor een nieuw besturingssysteem: Android Oreo Go-editie. Deze lcihtere versie van het klassieke Android-besturingssysteem is ontworpen om vlot te draaien op smartphones en tablets met zwakkere processoren, beperkte hoeveelheden aan opslagruimte en 1 GB aan werkgeheugen, of minder.

De hardware van de Nokia 1 is echter niet om over naar huis te schrijven. De quad-core MediaTek MT6737M-processor is net voldoende om het 4,5 inch IPS-scherm met een resolutie van 480 bij 854 pixels aan te sturen. Toch ervaarde ik gedurende mijn testperiode meermaals haperingen bij het gebruik van alledaagse apps. Dat gezegd zijnde, ben ik ook eerder een intensief smartphonegebruiker. Het Android Oreo Go-besturingssysteem is betrouwbaar en stabiel en draait zonder problemen op de beperkte hardware van de budgetgerichte Nokia 1.

De batterij van de Nokia 1 heeft een capaciteit van 2.150 mAh en in dagelijks gebruik betekent dit dat je het toestel iedere avond moet opladen als je doorheen de dag meermaals Facebook of enkele nieuws-apps opent. De 5 megapixelcamera op de achterzijde van het toestel is gezien de adviesprijs zeker niet slecht in goede lichtomstandigheden, maar in donkere omgevingen treedt ruis op in de foto’s en zijn de kleuren vervaagd. Ook voor een occasionele selfie of groepsfoto is de camera aan de voorzijde goed genoeg.

Doelpubliek

Ondanks een goed geoptimaliseerd besturingssysteem komt de Nokia 1 pas echt tot zijn recht als je ook de geoptimaliseerde apps uit de Google Play Store installeert op het toestel. Na enkele dagen testen, zocht ik mijn toevlucht tot de Lite- en Go-applicaties die aanzienlijk beter werken op het Android Go-besturingssysteem en de trage hardware in de telefoon. Onder meer de Facebook Lite-app opent zonder veel problemen op de Nokia 1 en zonder enige vertragingen scrol je door je Facebook-overzicht. Het toestel is geschikt voor alledaagse toepassingen, maar durft al eens te bezwijken onder de druk van intensievere apps.

De budgetgerichte Nokia 1 is een moeilijk geval. De prestaties van het toestel zijn ondermaats, maar het lichte Android Oreo Go-besturingssysteem weet veel goed te maken. Voor gebruikers die op zoek zijn naar een instapklare smartphone om hun eerste stappen te zetten in de wereld van ‘slimme’ mobiele toestellen, is de Nokia 1 een geschikte kandidaat. Ook voor smartphonegebruikers die geen gebruikmaken van intensieve apps, is het toestel een kwalitatieve keuze.