chromecast-ultra

Na de Chromecast en de Chromecast Audio brengt Google alweer een nieuwe variant van zijn populaire streamingtoestel op de markt. De Chromecast Ultra richt zich op het streamen van content in 4K. Vanaf je smartphone, computer of tablet kan je videodiensten als Netflix en YouTube doorsturen naar je televisie om ze zo op groot scherm te bekijken. De Ultra-variant kost dubbel zoveel als de andere, ‘gewone’ varianten, waarmee Google de prijs erg dicht legt bij toestellen die hetzelfde kunnen zonder extern toestel.

Powerline

Zoals zijn kleine broertjes sluit je het nieuwe model aan met een HDMI-poort die langs een buigbare kabel loopt – wat een vooruitgang is tegenover het allereerste model; dat zag er meer uit als een usb-stick. De stroomvoorziening gebeurt wel anders dan bij voorgaande modellen: bij de oudere toestellen krijg je een losse adapter mee, waarbij je dan kan kiezen om de stroom-via-usb-kabel gewoon rechtstreeks in een usb-poort van je televisie te steken. Bij de Ultra is de kabel echter versmolten met de adapter. Dat is jammer, maar heeft ook zijn voordelen: de adapter doet namelijk dubbel dienst als powerline. Dat betekent dat je op die manier een ethernetverbinding kan opzetten om zeker te zijn van de best mogelijke streams; al moet je router natuurlijk wel op hetzelfde circuit staan. 4K of HDR-4K heeft een sterke, stabiele verbinding nodig, wat de beslissing van Google verklaart.

Snelheid

Verbinding maken, gebeurt opnieuw via een app: Google Home. De installatie verloopt snel en vlot, en de eerste keer wordt automatisch een software-update uitgevoerd. Aangezien de Ultra hiermee verbonden moet zijn om data te kunnen ontvangen, heb je te allen tijde een compatibel toestel nodig in de buurt. Wanneer dat toestel op hetzelfde netwerk zit, krijg je het vertrouwde Cast-icoon te zien in apps die streams ondersteunen. De bediening gebeurt dan vanuit de app die de data naar je televisie stuurt, wat handig is, maar wat van een nabij toestel wel een verplichting maakt.

Naast 4K-streams zou de Chromecast Ultra eveneens gewone streams sneller moeten laden dan zijn voorgangers. In gebruik voel je dat af en toe, al valt op te merken dat de laadsnelheden toch voornamelijk afhankelijk zijn van je internetverbinding.

Conclusie

Met zijn prijs is de Chromecast Ultra de goedkoopste 4K-streamer op de markt. Daarbij krijg je het gebruiksgemak dat we gewoon zijn van de Chromecast en de mogelijkheid om internet te voorzien via een powerline. Daar staat tegenover dat je voor net iets meer geld een evenwaardige 4K-oplossing op de kop tikt die geen behoefte heeft aan een toestel in de buurt. Bovendien kost de klassieke Chromecast van Google slechts de helft. Voor wie een iets lagere resolutie dan 4K net zo goed vindt, is de Chromecast Ultra geen goede investering. De goedkopere streamingapparaatjes van Google zijn in dat geval een stuk interessanter.