Ik loop elke week drie tot vier keer meer dan een uur. Moest ik al die uurtjes zonder muziek doorbrengen, het zou een saai boeltje zijn. De afgelopen jaren heb ik heel wat sportoortjes in mijn oren gepropt en er liters zweet over laten lopen. Jaybird heeft al heel wat muziekoplossingen voor sporters ontwikkeld, met de Jaybird X3 als derde iteratie binnen de sportoordopjes. Snel koppelen met bluetooth en sportschoenen aantrekken!
Sportdopjes
Wat onmiddellijk opvalt, is dat deze oortjes bijzonder minimalistisch zijn. Je hebt de twee oordopjes, volumebediening op de kabel en wie dat wil, kan een klemmetje op zijn headset plaatsen om vast te maken aan de kraag. Dat laatste hebben we nooit hoeven te doen tijdens de test. De batterij zit in de volumebediening, waardoor de oordopjes klein en compact zijn. In de doos zitten heel wat verschillende pasvormen, telkens met verschillende ‘haaievinnen’ om goed vast te haken aan de binnenkant van je oorschelp.
Het is belangrijk om te weten dat deze oortjes in-ear-exemplaren zijn. Dat betekent dat ze werkelijk in je oorkanaal zitten, wat niet iedereen leuk vindt. Het sluit de omgeving rondom je helemaal af, wat tegelijk een plus- en minpunt is. In een fitnesszaal kan extra rust nooit kwaad, maar wie buiten sport, kan toch beter iets van de omgeving horen om te anticiperen op gevaar. Heb je nog nooit in-ear oortjes gehad? Probeer ze best vooraf, niet iedereen verdraagt ze even goed. De oortjes kunnen perfect tegen zweet, maar je kan ze niet uitwassen onder de kraan. Ze zijn maar beperkt vochtbestendig.
Vooringestelde-app
Op vlak van geluidskwaliteit scoort de Jaybird X3 bijzonder goed. Alleen de Bose SoundSport bluetoothoortjes klinken nog beter, maar die kosten ook 50 euro meer. De lage tonen klinken krachtig, maar niet te hard, terwijl de hoge tonen nog mooi klinken. Het standaard geluidsprofiel is al bijzonder goed, maar wie wil, kan dat nog helemaal naar wens tunen. Jaybird heeft namelijk een leuke app gemaakt voor de X3 waar je snel en gemakkelijk per type muziek een geluidsprofiel kan kiezen. Naast een tiental voorinstellingen kan je ook instellingen downloaden van andere gebruikers. Wie zijn smaak hiertussen niet vindt, is potdoof.
Ondanks de piepkleine batterij in de volumebediening haalt de Jaybird X3 bijna zijn geafficheerde autonomie van 8 uur. Ik klokte af op 7,5 uur op gemiddeld tot luid volume, wat ruim voldoende is voor sportoortjes. Geen microUSB-aansluiting op de oortjes, maar een klein houdertje dat je over de volumebediening moet klikken om de headset op te laden. Het vergroot de kans dat je het kabeltje niet bij de hand hebt wanneer de nood het hoogst is, maar anderzijds kan er zo geen vocht of vuil in de microUSB-aansluiting kruipen. Een beetje winnen en verliezen tegelijk. Zeer bizar: de oortjes zijn niet gelabeld. Het oortje dat het dichtst bij de volumebediening zit, is de rechtse. De beste in-ear sportoortjes op de markt aan een interessant prijskaartje. Kan je ze minder goed verdragen? Dan is de subtielere Plantronics BackBeat Fit (99 euro) een uitstekend alternatief.