De Spectre 13 van HP is op het moment van dit schrijven de dunste laptop ter wereld. Op zijn dikste punt meet de laptop 1,04 centimeter. Ter vergelijking: de eveneens flinterdunne MacBook van Apple is dertig procent dikker. Met een gewicht van 1,1 kilogram is de Spectre 13 niet de lichtste laptop ter wereld, maar wel bijna.

De laptop is niet alleen mooi omdat hij dun is, HP laat zich helemaal gaan in het design en kiest voor een donkergrijs toestel, afgewerkt met goudkleurig metaal. Diezelfde gouden schijn komt terug in het toetsenbord alsook het gloednieuwe logo achteraan. Sommigen vinden het toestel potsierlijk, ik vind het zelf prachtig.

Vorm boven functie

Binnenin de laptop vindt HP plaats voor een Intel Core i7, 8 GB aan RAM en een SSD met een capaciteit van een verdienstelijke 500 GB. De prestaties zijn dan ook naar behoren: de Spectre 13 kan concurreren met eender welk ander toestel in zijn klasse. Het 13,3 inchscherm krijgt een full HD-resolutie mee, wat ergens verrassend is. De Spectre is één van de knapste designtoestellen die ik al onder handen nam, en laptops in deze categorie zijn meestal voorzien van een WQHD (2.560 x 1.440)-scherm. Full HD is natuurlijk niet te weinig en de kwaliteit van het scherm is uitstekend. Het is helder, de kleuren zijn mooi en de kijkhoek is perfect. De elegante scharnieren waarmee het scherm bevestigd is, zijn zonder meer uniek.

Ik heb helaas het gevoel dat HP voor deze Spectre vorm boven functie heeft gekozen, en dat merk ik op een aantal vlakken. Eerst en vooral valt het volume van de koeling op. Bij licht gebruik is de laptop doorgaans muisstil, maar zodra de Core i7 zwaarder werk moet verzetten, schiet de ventilator in gang. Wanneer de laptop echt moet zwoegen, is het moeilijk hem auditief te onderscheiden van een opstijgende Airbus A380.

Het dunne frame is bovendien verrassend plooibaar. Ik heb het toestel flink mishandeld en het lijkt bestand tegen de nodige druk, maar schrik niet wanneer je het vastneemt aan een hoek en het ding onder zijn eigen gewicht een beetje plooit.

HP Spectre 13 2

Beperkte autonomie

Verder stelt vooral de batterij teleur. De iets lagere resolutie heeft het potentieel om de Spectre een autonomieboost te geven tegenover de concurrentie, maar tijdens mijn test hield de laptop het geen vijf uur uit op één lading, zelfs bij licht gebruik. Dun of niet, dat is te weinig voor een toestel van dit kaliber.

De beperkte autonomie is heel spijtig omdat de laptop verder wel een doordacht kunstwerk is. Ondanks het profiel is het toetsenbord bijvoorbeeld enorm aangenaam om op te typen en ook het touchpad presteert uitstekend. HP maakt de Spectre verder toekomstbestendig door de laptop uit te rusten met drie usb type C-poorten. Eén daarvan doet dienst als aansluiting voor de lader, de anderen kan je als usb-poort, maar bijvoorbeeld ook als output voor een extern scherm gebruiken. Een gewone usb-poort ontbreekt, maar HP geeft je een adapterstukje mee in de doos. Om een scherm aan te sluiten zal je zelf in een andere adapter moeten investeren.

Conclusie

De HP Spectre 13 is de dunste laptop ter wereld, en volgens mij ook een van de mooiste. De prijs die HP voor die verwezenlijking betaalt, is helaas navenant. Een luide ventilator en een rigide scherm zijn details die in het licht van het design perfect te vergeven zijn, de beperkte autonomie is dat spijtig genoeg niet. Dit toestel is het allerdunste in zijn klasse, al naargelang je smaak misschien ook het allermooiste, maar spijtig genoeg niet het allerbeste.