De Shield Android TV is een Chromecast, mediacenter en spelconsole in één. Het strakke, zwarte uiterlijk in combinatie met de groene detailverlichting, is een streling voor het oog en past perfect in een moderne huiskamer.

Het apparaat laat zich bedienen door een gamecontroller die in de doos wordt meegeleverd, maar er is ook een optionele afstandsbediening beschikbaar voor 55 euro. Dankzij de ingebouwde IR-ontvanger, kan je de Shield ook met andere afstandsbedieningen koppelen, zoals de Logitech Harmony. Ten slotte kan je het apparaat ook met je stem bedienen, dankzij de spraakherkenningssoftware van Google. Wil je het toestel rechtop zetten, dan moet je nog een staander aanschaffen. Naar onze mening had Nvidia die standaard beter bij in de doos gestoken. Je betaalt al een flinke duit en het prijskaartje van 35 euro is niet min.

Krachtig

De Shield Android TV draait op Nvidia’s Tegra X1-processor en 3 GB RAM. Het toestel kan zonder problemen overweg met 4K-video, 7.1 surround sound, en de meeste gangbare audio- en video-codecs. De basisversie heeft 16 GB opslagcapaciteit. Voor 100 euro extra tik je de Shield Pro met 500 GB op de kop. Vind je die meerprijs te gek, dan kan je het geheugen gelukkig ook met een microSD-kaartje uitbreiden.

De software op de Shield is een aangepaste versie van Android voor het grote scherm, en doet erg denken aan de interface van de meeste smart-tv’s. Het startscherm is voorzien van grote iconen waar je makkelijk door kan bladeren met de controller of afstandsbediening. Een aantal apps, waaronder Netflix, YouTube en Plex, zijn reeds geïnstalleerd, maar via de Play Store heb je toegang tot nog meer apps. Het gaat wel om een aangepaste versie van de Play Store, met uitsluitend apps voor het televisiescherm. Dat aanbod is niet zo uitgebreid en bestaat voornamelijk uit spelletjes en enkele media-apps, je vindt bijvoorbeeld geen browser of agenda. Ook integratie met Google Now of een koppeling met je smartphone ontbreekt, maar hadden we wel kunnen appreciëren.

Unieke troeven

Naast de standaardfunctionaliteit van Android TV, voegt Nvidia er nog enkele eigen troeven aan toe die de Shield extra interessant maken voor gamers. Heb je ergens in huis een gamecomputer staan met daarin een grafische kaart van Nvidia, dan kan je games over je thuisnetwerk van je computer naar de Shield streamen om ze op groot scherm te spelen. Voor de beste resultaten doe je er dan wel goed aan om zowel de pc als de Shield via ethernet met je netwerk te verbinden. We probeerden verschillende games op deze manier, van Fez tot Skyrim, en konden bij het spelen geen enkele vertraging opmerken.

De Shield Android TV biedt dezelfde mogelijkheden als een Chromecast, en breidt die nog verder uit met mediacenter- en spelconsolefunctionaliteit. Het prijskaartje ligt daardoor gevoelig hoger, maar fervente pc-gamers die af en toe liever eens in de zetel onderuit zakken, hebben aan de Shield een interessantere optie dan de Steam Machines. Dit is de ultieme Android-spelconsole.