In 2010 kocht McAfee het bedrijf Safe Eyes over, dat op dat moment een zeer populair en innovatief programma in handen had waarmee ouders het internetgedrag van hun kinderen in de gaten konden houden. McAfee zette de software opnieuw in de markt onder de naam McAfee Family Protection, maar heeft sinds die tijd spijtig genoeg niet veel meer veranderd. De zesjarige ouderdom van Family Protection begint door te wegen, al heeft het bedrijf beloofd dat het dit jaar zijn langverwachte update uitbrengt.
Ieder kind uniek
Voor 36,95 euro krijg je de mogelijkheid om de software op drie computers te installeren, waarbij je telkens tien kinderprofielen kan aanmaken. Die licenties zijn niet universeel: je opteert voor Windows of voor OS X, maar beiden tegelijk gaat niet. Verder biedt het programma geen bescherming voor Android en iOS. Bij de set-up van McAfee Family Protection bots je al snel op een eigenaardigheid. Wanneer je een profiel aanmaakt voor een kind moet je een unieke naam opgeven. Heet je spruit Lucas of Emma, dan is er een zeer grote kans dat deze profielnaam al bezet is. Je zal je tot creatieve combinaties moeten wenden.
Wanneer je de leeftijd van een kind invoert, maakt Family Protection een preselectie van de noodzakelijke filterinstellingen. Je kan de controle voor elk van de 35 categorieën ook zelf aanpassen. De filter voor internetinhoud werkt onafhankelijk van de gebruikte browser en is sluw genoeg om een anonieme proxy te herkennen die deze probeert te omzeilen. De contentfilter werkt soms zelfs iets te enthousiast: soms blokkeerde het websites die we niet bewust aangeduid hadden als verboden, waaronder de log-in pagina van Chrome.
Sociale zeef
McAfee Family Protection laat je toe om met een avondklok te werken voor de computertijd van je kinderen en geeft ook de mogelijkheid om een limiet te zetten op het aantal uren dat ze achter het scherm spenderen. Video’s, muziek, apps en games kunnen geweerd worden op basis van de ratings van de programma’s: is een video geschikt voor kijkers vanaf twaalf jaar, dan zorgt de software ervoor dat je achtjarige deze niet kan afspelen. Ook e-mail-, chat- en sociale mediatracking behoren tot de mogelijkheden. Dat Family Protection al een paar jaartjes ouder is, zie je aan de chatprogramma’s die het kan surveilleren: Yahoo, ICQ en MSN Messenger, niet meteen de platformen waar de tieners van vandaag te vinden zijn. Het controleren van wat je kinderen aan persoonlijke gegevens op sociale media plaatsen, bleek in de praktijk niet te werken.
Na uitgebreid testen kunnen we maar tot één conclusie komen: je laat McAfee Family Protection 2.0 beter links liggen, totdat de update voor het programma ten tonele verschijnt. Op dit moment is de software simpelweg te verouderd.