Waar GoPro enkele jaren geleden het gat in de markt had gevonden met actiecamera’s, slaan alle winkels je tegenwoordig om de oren met stevige camera’s die je overal kan meenemen. Je hebt er in alle prijsklassen, wat dikwijls de keuze er niet makkelijker op maakt. 360Fly doet iets anders dan de concurrentie. In plaats van een zoveelste actiecamera te maken, kiest het als allereerste in de wereld voor een variant die 360°-filmpjes kan maken. Als camera is dat niet uniek, de Ricoh Theta kan dat al jaren, maar als actiecamera wel.

Snorkelsessie

Ideaal om op een avontuurlijke vakantie mee te nemen. De 360Fly is niet alleen schokbestendig, hij is ook waterdicht. Op voorwaarde dat je het kleine rubberen pinnetje in de camera stopt. Dat gaatje is de microfoon, dus vergeet het rubberen stopje er niet uit te trekken wanneer je niet onder water gaat zwemmen. Tof concept, maar dat kleine stopje geraak je daarom snel kwijt. Goed wegleggen is de boodschap. Spijtig genoeg is ons eerste testexemplaar gestorven in het zeewater van Guadeloupe tijdens een snorkelsessie, maar gelukkig konden we snel een tweede exemplaar vastkrijgen dat probleemloos onder water werkte.

Qua bediening is het simpel: eenmaal drukken start een opname, en dezelfde drukknop stopt ook de opname. Elke actie wordt vergezeld door een bijhorend trilsignaal. Een klein lcd-schermpje had leuk geweest om snel te zien hoeveel opslag en batterij er nog is. Nu moet je dat telkens in de app doen wanneer je 360Fly gekoppeld is aan je iOS- of Android-toestel. Windows Phone-gebruikers moeten aan de kant blijven staan. 32 GB opslag is degelijk, maar het toestel heeft geen plaats voor een microSD-kaart. Meer filmen betekent data overzetten op je computer om ruimte vrij te maken.

4K-opvolger

Het is bijzonder straf hoe één enkele camera toch een 360°-beeld kan opnemen, met dank aan een bijzondere lens. Het grootste voordeel is dat er geen beelden meer aan elkaar moeten worden ‘genaaid’ wanneer twee of meer camera’s het beeld filmen, waardoor je video’s direct beschikbaar zijn. Prima idee, maar full HD is veel te laag als videokwaliteit. Omdat je telkens maar een deel van het beeld bekijkt, schiet er van die resolutie maar weinig over. Resultaat: een heel korrelig beeld dat bovendien nog eens last heeft van problemen bij weinig licht, met ruisvorming als gevolg.

360Fly heeft een uitstekende actiecamera in handen, maar dat is niet dit model. De full HD-resolutie is veel te beperkt om in 360° te kijken, met of zonder virtual reality-bril. Zeker wanneer je rekening houdt met het pittige prijskaartje. 360Fly wil dit jaar nog een 4K-variant uitbrengen met 64 GB opslag, en dat lijkt me de allerbeste keuze voor een 360°-actiecamera. Nog heel even geduld hebben tot die uitkomt.