Op zoek naar een échte laptop met een knappe autonomie aan een eerlijke prijs? Volgens mij kan je in dat geval niet beter vinden dan deze Aspire v3. Acer koos voor een bijzonder intelligente configuratie. Binnenin schuilt een SSD van 128 GB, bijgestaan door een adequate 4 GB aan RAM en een Intel Core i3. Geen i5 dus en hoewel je voor 649 euro ook een laptop mét i5 vindt, mag dat niet afschrikken. De combinatie met SSD zorgt voor een bijzonder responsieve laptop, die in huis-, tuin en keukengebruik veel sneller is dan broertjes met een stevigere processor, maar zonder SSD.

Verbazingwekkende autonomie

Een laptop is als een stuk gereedschap, en alles hangt af van wat je ermee van plan bent. Surfen, Office, mails bekijken en multimedia consumeren, gaat perfect met dit toestel. Voor dergelijke taken is de v3 werkelijk een snelheidsduivel. Wil je (lichte) games spelen of intensievere applicaties draaien, dan schiet een i3 wellicht wel te kort, maar voor heel veel gebruikers is dit een ideale laptopconfiguratie.

De i3 heeft een bijkomend voordeel: de cpu verbruikt minder dan zijn krachtigere familie. Ook een SSD is zuinig en dat alles resulteert in een verbazingwekkende autonomie: bij licht gebruik haalden we op de kop twaalf uur totdat de batterij er de brui aan gaf, een ongelooflijk resultaat.

Als Acer nu een standaard HD-scherm aan zijn configuratie had toegevoegd, zou ik vergevingsgezind zijn, maar de fabrikant besloot het toestel op de koop toe uit te rusten met een full HD-display. Dat scherm heeft, toegegeven, niet de beste kijkhoek, maar zolang je er relatief recht op kijkt, kan je genieten van de extra ruimte die de grote hoeveelheid pixels met zich meebrengt.

Sober uiterlijk

Wat design betreft, breekt Acer hier geen potten. De laptop is sober en misschien zelfs een beetje saai, maar dramatisch is dat niet. Eén usb 3.0-poort moet volstaan, naast één ouderwetse 2.0-poort voor het aansluiten van randapparatuur. De volwaardige hdmi-poort en de ethernetaansluiting zijn aangename verrassingen en wie wil, kan een sd-kaart kwijt in de kaartlezer. Een extra DisplayPort en een tweede usb 3.0-poort hadden gemogen, maar gezien de rest van het toestel kan ik hier niet klagen.

Zwaar zou ik de v3 niet noemen, maar er zijn beslist lichtere toestellen met gelijkaardige specificaties. De briljante autonomie moet natuurlijk ergens vandaan komen, en accu’s zijn eerder zwaar.

Aanrader

Hoewel het hier om een budgetlaptop gaat, is Acer bijzonder mild wat bloatware betreft. Recht uit de doos zie je vooral snelkoppelingen naar enkele online sponsors op het bureaublad, maar die zijn zo verwijderd. Het Acer Care Center centraliseert de updates voor je laptop en een schoonmaaktool om het toestel in topvorm te houden: een leuke toevoeging van de fabrikant. Ik zou dit toestel zelf meteen aanraden aan iedereen die op zoek is naar een budgetlaptop. Er zijn situaties denkbaar waarin de i3 een probleem vormt, maar tenzij je fan bent van een programma waarvan je weet dat het veel rekenkracht vereist, zal deze Aspire v3 aan je wensen voldoen. Ik was vorig jaar onder de indruk van de voorloper van dit toestel en kan dit jaar zonder schroom zeggen dat de nieuwe editie een waardige opvolger is.