Robotstofzuigers zijn een zegen in elk huishouden, op voorwaarde dat ze goed hun best doen en correct werken. Een robot die telkens de mist in gaat, is nog frustrerender dan tweemaal per week zelf te stofzuigen. Zowel Neato als iRobot hebben de lat al erg hoog gelegd. Samsung gooit alle troeven op tafel met de Powerbot VR9000, maar hebben ze wel genoeg expertise in huis om deze twee rasechte robotmerken het vuur aan de schenen te leggen?

Zuigkracht

De Powerbot VR9000 ziet er alleszins met voorsprong het meest indrukwekkend uit. Zijn design kan je op zijn minst opvallend noemen. Hij is bijzonder groot en tegelijk ook zwaar. Misschien voor sommigen wel te zwaar, doe daarom de test in de winkel. Omdat hij een sterke motor met digitale inverter gebruikt, zuigt hij het sterkst van alle robots op de markt. Enig nadeel is dat hij daarom ook best luid is. Bovendien zorgt de technologie ervoor dat hij best hoog is.

Waar de gemiddelde robot nog onder kan rijden, vormt met de Powerbot VR9000 een probleem. Meet allereerst je meubilair op, want alles lager dan 14 cm is niet haalbaar voor deze krachtpatser. Door de cycloontechnologie, vergelijkbaar met conventionele stofzuigers, kan je steeds zien hoeveel stof er in de robot zit én weet je ook wanneer je die proper moet maken. Dat gaat gelukkig heel gemakkelijk met een eenvoudig kliksysteem.

Laserpointer

Tot mijn verrassing kan de robot niet zo goed overweg met hoogteverschillen. Een klein opstapje kan misschien nog lukken, maar we merken dat de Powerbot VR9000 veel sneller om hulp roept dan een gemiddelde robotstofzuiger, ondanks zijn grotere wielen. Heb je een gelijke vloer, dan levert deze robot een uitstekend resultaat. Enkel de randen doet hij niet goed door een gebrek aan een zijborsteltje. Zeker in deze prijsklasse zou dat niet mogen. De robot heeft wel één unieke functie: een afstandsbediening met laserpointer. Richt naar de plaats waar het vuil is en de robot volgt de laser. Het heeft een hoog gadgetgehalte, maar het blijft elke keer leuk om te doen.

Het strakke design zorgt ervoor dat je een numeriek scherm hebt achteraan de robot die geen tekst kan tonen. Resultaat: wanneer er een probleem is, krijg je een foutcode die je moet opzoeken. Gelukkig hoort zoiets niet veel te gebeuren, maar een volledig digitale display zoals bij de Neato Botvac D85 is veel gebruiksvriendelijker. De slimme camera vooraan scant de bovenkant en kan zo de ruimte ietwat inschatten. Het werkt beter dan een conventionele robotstofzuiger die gewoon overal ad random tegen botst, maar de slimme lasertechnologie van Neato en de cameratechniek van iRobot (Roomba 980) zijn toch een pak beter.

Nog niet

We zijn niet teleurgesteld in de robotstofzuiger van Samsung, maar echt gelukkig zijn we ook niet. Neato en iRobot doen het op dit ogenblik beter, terwijl het prijskaartje daar ook 100 tot 200 euro goedkoper is voor een gelijkaardig product. Samsung heeft nog wat te leren op vlak van robotstofzuigers, waardoor het zich nog in het zog van de interessantere iRobot Roomba 866 en Neato Botvac D85 moet nestelen.